Brabants kwartiertje met van Gogh - Erfgoed Brabant

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
een Brabants kwartiertje of langer
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed
Kosten
20 euro of gratis te leen bij CultuurBox
AANBIEDER
van Gogh

Erfgoed Brabant

Waterstraat 16
5211 JD 's-Hertogenbosch
+31(0)73 61 56 262
info@erfgoedbrabant.nl

Vol trots presenteert Erfgoed Brabant i.s.m. Van Gogh Brabant het lesproject voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs: ‘Brabants kwartiertje met Van Gogh’, over Vincent van Gogh: een wereldberoemde kunstenaar met wortels in Brabant.

Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander, die de provincie doorkruiste voordat hij naar Frankrijk vertrok. In Brabant liggen zijn wortels, hier besloot hij kunstenaar te worden en hier maakte hij zijn eerste grote schilderij: de Aardappeleters. Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant.

Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor onder- midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Het bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek.

Het lesmateriaal bestaat uit een map met daarin de docentenhandleiding, per bouw 10 opdrachtkaarten, werkbladen en 3 'buitenkaarten'. Het project is te bestellen via www.erfgoedbrabantacademie.nl/vangogh

Bezoek van Gogh in het Noordbrabants Museum
Het Noorbrabants Museum biedt een rondleiding aan over het leven van van Gogh.
Iedereen kent Vincent van Gogh. Vaak zijn ze bekend met de algemene weetjes: hij sneed zijn oor eraf, hij was heel arm, misschien een beetje gek zelfs? Ons museum geeft een breder beeld van Van Gogh gedurende de periode dat hij in Brabant woonde en werkte. Want hij was zoveel meer! Zo leren ze Vincent als mens een stuk beter kennen, maar ook de verhalen achter zijn schilderijen. Lees hier meer!