De Schooldichter

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, VO, (V)SO, Leerkrachten
Tijdsinvestering
in overleg
Genre
Literatuur
Kosten
in overleg
AANBIEDER
Nikky Bergmans

Het Confettikabinet

Nikki Bergmans

Telefoon:06-24552611

Email: hetconfettikabinet@outlook.com

‘Als je goed om je heen kijkt, zie je in alles een gedicht.’ Ideeën en verhalen liggen voor het oprapen. Niet alleen op straat, maar ook in het keukenkastje, achter het oor van je oma, in het pak hagelslag en……verzin het maar! Het Confettikabinet komt naar jullie school met een koffer vol boeken, confetti en gedichten en neemt leerlingen (en leerkrachten) mee in de wondere wereld van de poëzie.

Er zijn meerdere mogelijkheden:

De schooldichter:
De Schooldichter is een organisatie die poëzie inzet om een bijdrage te leveren aan uitdagend lees- en schrijfonderwijs op de basisschool. Het project stimuleert de verbeeldingskracht van alle leerlingen, maakt ze taalsterk en vergroot het leesplezier.
Het project start met een dichtles in alle groepen van een lokale dichter. De schooldichter laat leerlingen op een speelse en interactieve manier kennismaken met verschillende vormen van poëzie. De leerlingen schrijven vervolgens zelf gedichten, gaan aan de slag met de vormgeving en zorgen zelfs voor het uitgeven en de verspreiding van de bundel.  Zo leren zij niet alleen dichten, maar maken zij ook kennis met alles wat er bij het uitgeven van een boek komt kijken. 

Workshop poëzie:
In deze workshop gaat het Confettikabinet aan de slag met het schrijven van gedichten. De leerlingen leren dat in alles een gedicht zit en dat iedereen kan dichten. Met inspirerende werkvormen, verrassende voorbeelden en vooral heel veel plezier heeft iedere leerling (en misschien de juf of meester) aan het einde van de les een eigen gedicht geschreven om trots op te zijn.

Scholing leerkrachten:
Poëzie is een krachtig middel om het plezier in lezen en schrijven te vergroten. In deze scholing laat het confettikabinet zien hoe je als leerkracht op een eenvoudige manier poëzie en de schoonheid van taal kan verwerken in verschillende lessen, het creatief denken van elk kind kunt stimuleren en hoe je met kinderen aan de slag kun gaan met gedichten.