Mediakoffer Kort en Klein

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4
Tijdsinvestering
in overleg
Genre
Foto, film, video, Nieuwe media
Kosten
Gratis
AANBIEDER

Erfgoed Brabant

De leskist wordt uitgeleend door CultuurBox
Voor reserveren neem even contact op via:
info@cultuurbox.eu
T: 06 - 50553099

Dit lesmateriaal voor kleuters is ontwikkeld rondom acht korte animatiefilms. Het betreft een diverse selectie vol met verbeelding, fantasiefiguren en bijzondere verhalen. De keuze van de animatiefilms is gebaseerd op kwaliteit, originaliteit en de interessewereld van de kleuters.

Uit de acht animatiefilms kun je als leerkracht zelf een keuze maken, gebaseerd op thematiek of verwerkingsopdrachten. Het lesmateriaal is zo opgebouwd dat elk les start met het bekijken van een animatie. Daarna volgt reflectie op het waarnemen, gevolgd door doe-opdrachten om de animatie op verschillende manieren te verwerken. Denk o.a. aan bewegings-, spel-, muziek-, taal- en knutselopdrachten. Voor elke les zijn speelobjecten, lesmaterialen of een prentenboek toegevoegd. Aan het einde van het project is het mogelijk om een eenvoudige animatieopdracht te doen met de klas, maar dit is niet noodzakelijk.

Doordat het onmogelijke mogelijk wordt in de animatiefilms zullen de kleuters, die nog leven in een magische wereld, zich gemakkelijk identificeren met deze karakters die onmogelijke dingen doen in een soms rare wereld. Ze zullen verwonderd raken bij het bekijken van de animaties. Die verwondering kunnen ze met behulp van de reflectieopdrachten en creatieve opdrachten uiten en verwoorden. In de activiteiten zullen de kinderen zintuiglijk waarnemen; zien en horen, maar ook ‘proeven’ en ‘voelen’ worden aangesproken. In het lesmateriaal ligt het zwaartepunt op beleven en reflectie met nadruk op de inhoud van het verhaal, de karakters, de omgeving, de emoties en creativiteit. De ‘geheimen’ van animatie zullen kleuters nog niet begrijpen, maar wel aanvoelen en zeker ervaren. De multimediakoffer kan hen daarover later meer onthullen, als ze zelf animatiefilmpjes gaan maken.

Leerdoelen

  • Verwerven van kennis en waardering voor film, fotografie, audiovisueel, nieuwe media
  • Reflecteren op werk van anderen en op eigen werkopdrachten
  • Ontwikkelen van taal: onder woorden brengen wat ze zien
  • Uitbreiden woordenschat
  • Ontwikkelen van expressie: zelf doen
  • Ontwikkelen van creativiteit: zelf maken