Orpheus!

Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Genre
Muziek
Kosten
5,50 per lln.
AANBIEDER
philharmonie zuid nederland

Philharmonie Zuid-Nederland

Contactpersoon: Adeline van Campen
Telefoon: 088 - 1660 726
Email: adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl
www.philharmoniezuidnederland.nl

Denk je net dat je de wereld best goed kent blijkt het toch iets ingewikkelder te liggen. Soms kunnen mensen zo raar doen, dat snap je echt niet. Als je van iemand houdt kun je dat toch gewoon zeggen! Maar hoe dan? Op zo’n moment is het fijn dat muziek het van je over neemt.

Soms ontmoeten twee mensen elkaar en denken: wij horen bij elkaar en het lijkt wel of dat altijd zo is geweest. Zulke mensen waren Orpheus, met zijn prachtige muziek en Eurydike. Als Eurydike sterft voelt Orpheus zich eenzamer dan ooit. Hij blijft maar aan haar denken en wil haar terugkrijgen. Daarover gaat de ingetogen, poëtische voorstelling Orpheus!, waarin muziek, taal en beeld tot één geheel versmelten. De leerlingen zitten eerste rang om de speelvloer heen, bijna ín het decor en naast de live muziek gespeeld door fluit, hobo, klarinet en hoorn.

Het digitale lesmateriaal staat in het teken van ‘herinneren’ en bereidt leerlingen vanuit verschillende invalshoeken voor op de voorstelling en het verhaal van Orpheus. Algemeen beeld in het digitale lesmateriaal is de boom. De boom met wortels, stam en kruin. Zo zijn de lessen ook ingedeeld. De leerlingen gaan opzoek naar hun wortels, voorouders, de namen van de voorouders en de namen van de heel verre voorouders: Orpheus en Eurydike. De stam is hun basis van kennis: de leerlingen leren over de instrumenten en over het orkest. In de kruin gaan ze met de opgedane kennis op zoek naar hun eigen emoties. Ook in de voorstelling heeft de boom een speciale rol.

klarinet Karel Plessers hoorn Allard Robert fluit Angela Stone hobo Anne Willem

acteur Michiel Bijmans

regie Joost Dekker

vormgeving Steffie van Lamoen

Tijdinvestering: de voorstelling duurt 45 minuten en vindt plaats op school in de speelzaal of gymzaal, minimale afmeting 7x11 meter. Daarnaast zijn er een aantal voorbereidende lessen en een reflectie les.

Data: ma 20 jan, di 21 jan, wo 22 jan, vr 24 jan 2020

ma 27 jan, di 28 jan, wo 29 jan, do 30 jan, vr 31 jan 2020

Maximaal 90 lln.