Theaterworkshop ‘SCH!M’

Doelgroep
Groep 5, Groep 6
Tijdsinvestering
120 min of op maat
Genre
Theater
Kosten
250 euro
AANBIEDER
marc van creij

Marc van Creij Muziektheater

Telefoon: 06-10744513

Email: info@marcvancreijmuziektheater.nl

Website: www.marcvancreijmuziektheater.nl

Tijdens de interactieve theaterworkshop ‘SCH!M’, leren kinderen de fijne kneepjes en technieken van het spelen van een schaduwspel. De leerlingen worden meegenomen in een schimmige wereld vol schaduw, waar alles kan en mag. Een wereld waar donker juist licht is en licht donder, het kleine groot wordt en het grote juist klein, kortom; een wereld vol contrasten. Een wereld waar schaduwen de baas zijn en het verhaal bepalen. Zo ontstaat er spelenderwijs theater en worden de kleine theatermakers de grote sterren op het toneel waar ze door de theaterdocent worden aangesproken als echte theatermakers en hun eigen schimmenspel mogen bedenken.

Deze workshop start met een theatrale warming-up waarin verschillende werkvormen worden behandeld. Zo wordt het thema van de workshop ‘Het schimmenspel’ en de hoofdvraag van de workshop, ‘Hoe maak je een goed schimmenspel’ geïntroduceerd.  

Na deze introductie gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag met het bedenken van een eigen verhaal bij de schimmen die zij al gemaakt hebben tijdens de vooropdracht. (deze vooropdracht staat in de lesbrief bij deze workshop).

Wanneer alle groepjes hun zelfbedachte schimmenspel geoefend hebben, presenteren zij deze aan elkaar. We geven elkaar tips en complimenten en de leerlingen krijgen nog even de ruimte om de tips in hun definitieve schimmenspel te integreren. Hierna wordt het schimmenspel opgenomen en krijgt de groepsleerkracht, deze als blijvende herinnering toegestuurd.

Kortom; een workshop waar kinderen de fijne kneepjes van het theater maken leren en je sowieso over je eigen schaduw heen zult moeten stappen.

Er kan voor gekozen worden om tijdens de workshop schimmen te maken, maar de school kan er ook juist voor kiezen om dit voorafgaand aan de workshop te doen in de klas. De groepsleerkracht krijgt een lesbrief waarin precies in wordt uitgelegd hoe het moet.

Het gaat hier om een interactieve theaterworkshop, waarbij de theatervorm ‘schimmenspel’ centraal staat.  Voorafgaand aan de workshop ontvangt de school een lesbrief met een inleidende opdracht.

De workshop vindt bij voorkeur plaats in een speelzaal of ruimte met voldoende bewegingsruimte om te kunnen werken ergens in op school. Een fijne bijkomstigheid is, als de ruimte verduisterd kan worden.

De workshop is ook los te boeken en op maat aan te passen.

Afhankelijk van de groepsgrote kan het zijn dat de workshop wordt verzorgd door 2 theaterdocenten.