Van Ganzenveer tot iPad

Doelgroep
Groep 3, Groep 4
Tijdsinvestering
75 minuten, iedere schooldag te boeken tussen 9:00 en 10:15
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed, Literatuur
Kosten
€2,50 per leerling
AANBIEDER
museum krona

Museum Krona

museumkrona.nl

Foto: Willem Kuijpers

Hoe werden toch al die prachtig versierde middeleeuwse boeken gemaakt? En dat in een tijd waarin elektriciteit nog niet eens bestond! Leerlingen worden in het project ‘Van Ganzenveer tot iPad’ ondergedompeld in de wereld van kloosters en kastelen en leren ze over het monnikenwerk uit de middeleeuwen.

Pijtjes worden aangetrokken en ganzenveren worden in inktpotjes gedoopt. Er is zelfs echt perkament aanwezig! De kinderen gaan echt beleven hoeveel werk het kostte om een boek te schrijven. Met zijn allen schrijven ze een boek vol met alle letters van het alfabet. Natuurlijk wordt het boek ook nog eens met veel kleur versierd. Na het museumbezoek is er een verdiepende les waarin leerlingen leren over de ontwikkeling van middeleeuwse boeken tot hedendaagse, digitale boeken. Deze verdiepende les is gemaakt door de Openbare Bibliotheek Veghel.

Het project ‘Ganzenveer’ sluit aan bij de leerlijnen van Nederlands, Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld en is speciaal ontwikkeld voor leerlingen uit groep 3 en 4. Het project sluit aan bij kerndoelen 51, 52, 54, 56. 

Voor 'Ganzenveer' worden de leerlingen in groepjes van vier (hoogstens vijf) kinderen verdeeld. We vragen per klas of er 2 of 3 begeleidende ouders mee kunnen komen ter begeleiding van het project.  

Corona-maatregelen

Museum Krona zal ten alle tijden de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en de Museumvereniging blijven volgen. Alle projecten zijn zo ingedeeld dat de klas in kleinere groepjes wordt ingedeeld en er overal een goede afstand in acht kan worden genomen. Mochten er wijzigingen plaatsvinden die invloed zouden kunnen hebben op de boekingen van dit project dan wordt dit altijd met de scholen gecommuniceerd. 

Periode: 01-03-22 tot en met 01-08-2022
Max 32 leerlingen per groep