Water, Wolken, Wind

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, (V)SO
Tijdsinvestering
maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur zijn scholen welkom
Genre
Beeldend
Kosten
Gratis
AANBIEDER

Kunstlocatie Wurth

Kunstlocatie Würth is alleen te bezoeken op afspraak. Hiervoor kunnen bezoekers zich vanaf 27 mei aanmelden via de website www.wurth.nl/kunstlocatie Zie hiervoor ‘Individuele bezoekers’ en ‘rondleidingen’ of op de dag van bezoek telefonisch tussen 11.00 – 17.00 uur via 073-6291558

‘WWW’…geen aankondiging van een website, maar de korte benaming van de nieuwe tentoonstelling in Kunstlocatie Würth ‘s-Hertogenbosch: ‘Water, Wolken, Wind - Kunstwerken uit de Verzameling Würth’. Water, Wolken, Wind bepalen mede het klimaat van onze planeet Aarde en maken deel uit van ons dagelijks leven. Sinds mensenheugenis fascineren ze de mensen. Water, wolken, wind – in al hun verschijningsvormen – zijn door de eeuwen heen als onderwerpen gebruikt door kunstenaars in hun werk. De Verzameling Würth omvat ruim 18.300 kunstwerken, waarvan een groot aantal van deze werken een grote diversiteit aan verwijzingen naar deze (natuurlijke) fenomenen bevat, met een indrukwekkend gebruik van diverse materialen. ‘Water, Wolken, Wind – kunstwerken uit de Verzameling Würth’ is een gevarieerde tentoonstelling en bestaat uit 47 kunstwerken van 38 verschillende kunstenaars, vanaf 1835 tot heden.

Wat is er te zien? Een aantal kunstenaars en kunstwerken uitgelicht:
De veelzijdige kunstwerken van verschillende kunstenaars in de tentoonstelling ‘Water, Wolken, Wind’ tonen vluchtige momenten van de verschijningsvormen. De elementen tezamen zijn onder andere gerepresenteerd in het historisch schilderij Sir Martin Frobisher’s Ships Aid, Michael, and Gabriel on the Second Voyage to Greenland 1577 (1835, inv. 8219) vervaardigd door de maritiem schilder John Wilson Carmichael, maar zijn ook afgebeeld op de aquarel Landschaft - Abendstimmung van Emil Nolde (1908, inv. 4230).

Water is een oerelement, bedekt een zeer groot gedeelte van het aardoppervlak en komt in diverse verschijningsvormen voor.  De weergave ervan in kunstwerken is bijna eindeloos te noemen: zoals een rivier, een zee, een moeras, stilstaand water, maar ook als opspattend zeewater, waterdamp en ijs.

Water kent verschillende vormen in de formatie van symbolen: in de mythologie, religie, filosofie, psychologie en kunst. Het wordt gerelateerd aan creatie en vernietiging, leven en dood, vruchtbaarheid en vergankelijkheid, alsook aan het onderbewustzijn.

Het water als hoofdelement van een kunstwerk is te zien in het impressionistisch olieverfschilderij van Max Liebermann dat een zomertafereel aan zee laat zien, Badende Knaben (1899, inv. 5290). In the water van Josef Albers (1935, inv. 2795) toont ook water als hoofdelement, maar door middel van een abstract lijnenspel. In tegenstelling tot het moderne werk Schwimmer van de kunstenaar Salomé (1994, inv. 6786) en de onderwaterwereld Submarin van Jürgen Schmidt (2005, inv. 10972).

Wolken veranderen voortdurend onder invloed van luchtstromingen en natuurkundige processen. In de negentiende-eeuwse schilderkunst nemen wolken een meer significante rol in dan voorheen; bijvoorbeeld de kleuren van de wolken en de hoeveelheid lucht, afgebeeld op een schilderij, zijn nadrukkelijker aanwezig. Tevens hebben wolken soms een metaforische of symbolische betekenis in een kunstwerk.  De verschillende fysieke toestanden en vormen worden ook weergegeven in Wolken van Gerhard Richter (1969, inv. 7975) en van geheel andere aard, in het kunstwerk Phosphorbomben – Zyklus: Irak – Krieg van Alfred Hrdlicka (2004, inv. 15771).

Van rustige zomerdagen tot onstuimige stormdagen, weinig is zo variabel als de wind. De wind, in al zijn manifestaties, die zich kan openbaren als een wervelwind en de wolken met hun veranderingen van richting en kleur en in wisselwerking met het water zijn bijzondere fenomenen om waar te nemen zoals afgebeeld in Wolke van Kai Schiemenz (2005, inv. 9865) en Weit weg van Johannes Gervé (2013, inv. 16933). De wolk wordt ook afgebeeld in religieus gerelateerde kunstwerken, waarbij bijvoorbeeld de verbeelding van de verschijning van God wordt weergegeven.

De ‘windbruid’ is een terugkerende titel van verschillende kunstwerken door de eeuwen heen, verwijzend naar de mythologie en synoniem aan ‘wervelwind’, zoals ook in Kunstlocatie Würth is te zien bij de sculptuur van Dieter Hacker (1985, inv. 3582) en het kunstwerk Windsbraut (2003, inv. 8085) van Anselm Kiefer.

De tentoonstelling ‘Water, Wolken, Wind’ bevat ook een kunstwerk dat buiten is gesitueerd, naast het hoofdkantoor van Würth Nederland B.V. en tot de permanente collectie behoort. De wind speelt een belangrijk rol bij de 4-delige installatie Der seltene Gast (2003, inv. 5321) van Gereon Lepper, gesitueerd naast het hoofdkantoor van Würth Nederland B.V. De ‘vleugels’ van de vier kinetische sculpturen worden aangedreven door de wind en bewegen op de kracht van de natuur.

Bij de tentoonstelling is een tentoonstellingsfolder verschenen en wordt de Würth catalogus (€ 48,00) te koop aangeboden in de kunstshop.

Würth- Groep en de Verzameling Würth
De Würth-Groep is met haar kernactiviteit, montage- en bevestigingsmaterialen, wereldwijd marktleider. Daarnaast voelt de Würth-Groep zich nauw verbonden met kunst en cultuur. Uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen, de kunst dichter bij de mensen te brengen en zo meer arbeids- en levenskwaliteit liet prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth kunst en cultuur als deel van de bedrijfscultuur in het concern integreren.

De verzameling Würth is ontstaan in de 60-er jaren op initiatief van Prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth en concentreert zich op kunst vanaf het einde van de 19de-eeuw tot en met heden. Met ruim 18.300 kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken en grafiek) behoort de verzameling tot één van de belangrijkste bedrijfsverzamelingen in Europa. De werken worden tentoongesteld in 15 eigen Würth musea en kunstdependances, die vrij toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Kunstlocatie Würth opende in 2002 haar deuren in het destijds nieuwe bedrijfspand van Würth Nederland B.V.

Algemene informatie Kunstlocatie Würth

Het coronavirus is uitgegroeid tot een pandemie. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, volgt Kunstlocatie Würth de richtlijnen op van het RIVM. Daarnaast heeft Kunstlocatie Würth eigen maatregelen getroffen, die onder andere passend zijn om de 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen. Mondkapje voor volwassen is verplicht en schoolklassen tot een grootte van max. 25 leerlingen. Ondanks deze maatregelen, is onze gastvrijheid nog net zo groot als voorheen. Welkom en geniet van de kunst!