Groep 7 van de Oversteek bezoekt het Design Museum

7 juni 2023 - Tekst en foto's Eefje van Boxtel, CultuurBox

Groep 7 van de Oversteek is deze periode bezig met het IPC thema 'Duurzaamheid'; een mooie aanleiding, volgens de school, om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling 'Sneller, beter, mooier' (te zien tot 3 sept'23) in het Design Museum in 's-Hertogenbosch.

Het Design Museum biedt groepen 5 tm 8 én het VO en (V)SO zogenaamde Design Workouts aan.
Groep 7 ging eerst in twee groepen de tentoonstelling bekijken, ieder met een eigen museumdocent. En alvast met verschillende designopdrachten om in het achterhoofd te houden, om later in kleine groepjes, in het werkatelier mee aan de slag te gaan als heuse designteams.

'In de groots opgezette familietentoonstelling Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring.' 
Samen met de museumdocenten én d.m.v. kleine opdrachten worden de leerlingen langs een catwalk van bijzondere, oude en nieuwe ontwerpen geleid die allen iets met snelheid te maken hebben. Zoals de motor van Colani, ontworpen om snelheidsrecords mee te verbreken. De motor wordt uitvoerig bekeken en besproken en er wordt stilgestaan bij het gestroomlijnde ontwerp die met haar 'vin' op de rug wel iets van een grote vis of haai wegheeft.

Vervolgens gaan de designteams het werkatelier in om te werken aan hun designopdracht. Wat kan zijn: een supersnel fietspak, een fancy fietstas of een familiefiets.
Ieder groepje krijgt een andere techniek toegewezen om het ontwerp mee te visualiseren: papier en potlood, collagetechniek of driedimensionaal met knip- en plakmaterialen.
Het resultaat is dat ieder groepje in vrij kort tijdsbestek (!) een ontwerp kan presenteren. Kinderen die het aandurven (en dat zijn er bij de Oversteek genoeg!) mogen het ontwerp pitchen aan de rest van de groep. En dat gebeurt heel vakkundig! Chapeau leerlingen van groep 7 van de Oversteek!