Homepage

CLUB CULTURIS #4 - Hoe werk ik (beter) samen met andere cultuurprofessionals?

Voor de zomervakantie vroegen we cultuuraanbieders om ons te laten weten waar een volgende bijeenkomst over zou moeten gaan. 'Hoe werk ik samen met andere cultuurprofessionals?' werd erg vaak gekozen! Reden genoeg dus om de vierde online bijeenkomst aan dit thema te wijden. 

Wil jij samen met andere kunstvakdocenten sparren over dit onderwerp? Ervaringen delen met elkaar? Met gelijkgestemden praten over waar je tegenaan loopt? Anderen inspireren met jouw verhalen? En dat alles onder begeleiding van en met een ervaren cultuurprofessional die zelf ook voor de klas staat?

Dan ben je van harte uitgenodigd voor deze online bijeenkomst die SNENS, met ondersteuning van KunstLoc Brabant, organiseert voor alle cultuuraanbieders in Noord-Brabant. Lijkt het je leuk om deel te nemen?
Aanmelden voor deze bijeenkomst van Club Culturis is kosteloos; het vindt plaats op woensdag 23 november a.s. in de ochtend of in de avond*. Per keer is er plek voor max. 12 deelnemers. 

ALLES OP EEN RIJTJE

Wat?

Bijeenkomst #4 van Club Culturis - van en voor cultuuraanbieders

Waarover?

Hoe werk ik (beter) samen met andere cultuurprofessionals?

Voor wie?

Cultuuraanbieders uit heel Noord-Brabant die voor de klas staan

Wanneer?

Woensdag 23 november van 09.30 – 10.45 uur (inloop v.a. 09.15 uur) 

Woensdag 23 november van 19.30 – 20.45 uur (inloop v.a. 19.15 uur)

*Kun je niet op deze momenten, maar vind je het wel een interessant thema? In het aanmeldformulier kun je dit aangeven. Bij voldoende animo organiseren we een extra bijeenkomst. 

Door wie?

Deze bijeenkomsten worden geleid door Eline van der Geest van SNENS. Zij is intermediair, trainer, co-teacher en beeldende gastdocent. 

Aanmelden

Aanmelden doe je HIER.  Wees er snel bij, want VOL=VOL!

CLUB CULTURIS is een initiatief van SNENS

met ondersteuning van KunstLoc Brabant

T: 06-50676764

E: info@clubculturis.nl 

Plaza Cultura Cultuuraanbod voor Sint-Michielsgestel en Vught

Matter of Act biedt interactieve voorstelling over verkeer(sveiligheid)

Matter of Act maakt educatieve theatervoorstellingen op maat en biedt bestaande producties die al jaren gretig aftrek vinden. De 3 voorstellingen met ‘Muis’ biedt leerlingen van de basisschool inzicht in de verkeersregels. Op de Willibrordus in Esch werd Muis al naar tevredenheid ingezet. 

Basisschool de Sint Willibrordus in Esch liet de voorstellingen rondom Muis komen in het kader van het Jeelo-project 'Veilig in het verkeer'.

ICCer Maaike Poiters over Matter of Act: 'Het waren leuke voorstellingen en ook wel echt inhoudelijk. Bijvoorbeeld veel over de verschillende soorten verkeersborden en over wanneer je nou wel/niet voorrang moet verlenen. En over de dode hoek van een vrachtwagen. Ook zat er een goede opbouw in wat betreft moeilijkheid voor de groepen. Wij waren dus wel enthousiast. Wij hebben ze toen overigens betaald vanuit ons BVL-budget (verkeerssubsidie die we krijgen), misschien is dat ook nog een tip voor andere scholen die dit budget ook hebben. Dan hoeft het niet van je cultuurbudget af😅''

Op de website van Matter of Act lees je meer over de voorstellingen van Muis in het verkeer én over hun andere voorstellingen. Alle voorstellingen van Matter of Act kenmerken zich door hun laagdrempeligheid en tragikomische karakter waardoor ze een breed publiek aanspreken en mogelijkheid bieden tot een groepsdiscussie achteraf. 

 

Theater Muis, verkeer

Scholen van start met gezamenlijk project voor MUBO

CultuurBox stelt ieder schooljaar, samen met ICCers (Interne Cultuur Coördinatoren) van 13 scholen (PO en (V)SO), een Lokaal Kunstmenu samen, ieder jaar staat dit in het teken van een andere discipline. In schooljaar 2023-2024 staat de discipline BEELDEND centraal.
Het Lokaal Kunstmenu bestaat uit een Inspiratiegids met workshops en scholings-mogelijkheden waar alle scholen afzonderlijk hun keuzes uit maken én een overkoepelend project (of voorstelling), waar in gezamenlijkheid aan wordt deelgenomen; dit beeldende jaar is dat een Scholententoonstelling met MUBO; 'MUBO viert jong talent!'


Museum Boxtel (MUBO) is een uniek museum in Boxtel dat als enige de geschiedenis van Boxtel vertelt aan de hand van de Canon van Boxtel en daarmee het historisch erfgoed waarborgt en exposeert. Daarmee levert het een bijdrage aan het historisch besef van de Boxtelse bevolking in het algemeen en via educatie aan het onderwijs in het bijzonder. Naast de vaste expositie (Canon van Boxtel) organiseert het MUBO ook wisselexposities, lezingen, en educatieprojecten. 

In schooljaar 2023-2024 viert MUBO haar 10-jarig bestaan. Wát een mooie samenloop van omstandigheden, mídden in ons Beeldende jaar. Alle scholen gaan met een kunstenaar naar keuze een Beeldend werk maken en het resultaat wordt van 20 april tm 30 juni 2024 geëxposeerd in het museum, met héél Boxtel en omgeving als publiek!
Alle dertien scholen hebben inmiddels een (of meerdere) kunstenaar(s) gekozen en er vinden gesprekken plaats om tot een plan te komen. In de periode na de kerstvakantie gaan alle scholen met hun kunstenaar aan de slag om tot een gezamenlijk kunstwerk te komen.

lokaal kunstmenu beeldend

Kinderboekenweek 2023 : thema 'bij mij thuis'

Het thema van de Kinderboekenweek die in oktober dit jaar wordt gehouden is 'Bij mij thuis'. 

CultuurBox en Plaza Cultura slaan de handen in één en verzamelen voor jou op deze pagina allerlei culturele activiteiten welke aansluiten bij het thema 'Bij mij thuis'.

  • Kindertheater.nl heeft passende voorstellingen op een rijtje gezet, waaronder 'Ijsbeer in de tropen' en 'Thuis' (speciaal geregiseerd voor de Kinderboekenweek)
  • Zoals elk jaar biedt Vanaf2 prachtige voorstellingen aan, die perfect aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek.
  • WIRWAR Theaterproducties met de Kinderboekenweek special: BONJE -op school-
  • SNENS heeft speciaal voor de Kinderboekenweek Postbode paniek ontwikkeld: een educatieve belevingstheater-workshop* op school!
  • STT Producties gaat dit jaar aan de hand van dit mooie thema met prachtige voorstellingen in op diversiteit: Bij mij thuis spelen we elke avond voor het slapengaan dat we ridders zijn. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we Rosj Hasjana. Bij mij thuis wonen twee papa’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag couscous. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bel voor meer informatie met Annemieke: 030 - 294 14 19
  • De Schoolschrijver heeft het maandprogramma Superik (gr 5 tm 8) ontwikkeld: Kinderen onderzoeken in het maandprogramma Superik voor groep 5-8 wie zij zelf zijn (bijv. karakter, cultuur, uiterlijk, familie en vrienden). Ze verwerken hun persoonlijke kenmerken in het personage dat zij bedenken voor hun eigen fantasieverhaal. Digibordlessen met schrijvers Iven Cudogham, Najiba Abdellaoui en Stine Jensen. Meer informatie over het nieuwe maandprogramma Superik, kun je HIER vinden.
  • Kinderboekenmuseum / Literatuurmuseum: De Kinderboekenweek wordt in het museum in Den Haag groots gevierd. De originele illustraties van het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven door Yvonne Jagtenberg zijn te bewonderen en Yvonne komt op 8 oktober een speciale workshop te geven. Bekijk daarnaast het werk van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel. Passend bij de Kinderboekenweek biedt het museum ook speciale museumlessen aan voor scholen
  • In de tweede week van het schooljaar ontvangen alle basisscholen van Erfgoed Brabant een inspirerende lesbrief waarmee ze erfgoed kunnen koppelen aan de Kinderboekenweek. Zij sturen jullie in die week ook deze lesbrief ook zodat jullie op de hoogte zijn. Daarnaast verschijnt de lesbrief in die week op onze website zodat jullie de link kunnen delen als jullie dat passend vinden. Wil je extra exemplaren bestellen om uit te delen? Dan kan dat door een mailtje te sturen aan info@erfgoedbrabant.nl.
  • Kansengelijkheid is één van de thema’s binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Een groot containerbegrip, waarover we vanuit het werkveld vaak de vraag krijgen: Wat zijn concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan? Kunstloc Brabant heeft met een aantal professionals op het gebied van cultuur, onderwijs en inclusie in een Professionele Leergemeenschap (PLG) gewerkt aan een lespakket dat in te zetten is in de klas. Het sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek “Bij mij thuis”. Maar ook na de Kinderboekenweek is het materiaal goed te gebruiken om aan de slag te gaan met inclusiviteit in de klas. 
  • Ook Filmhub Zuid (netwerk voor filmeducatie in de regio Zuid Nederland) heeft passende films op een rijtje gezet. Op zoek naar een creatieve invulling van de Kinderboekenweek? Maak gebruik van het gratis lesmateriaal voor op de basisschool en bekijk de filmtips op de website.
  • EigenwijsNext: Bouw je eigen thuis in deze muziekles. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Deze nieuwe les voor groep 5 gaat over wat jouw huis een thuis maakt. Hier leren de kinderen over de verschillende muziekculturen in hun eigen straat. 
  • Ontwerp het Kinderboekenspel. Ontwerp jij het winnende spel? Elke school, klas of kind wordt uitgedaagd om een eigen spel rondom hun favoriete kinderboek te ontwerpen. Een ontwerpwedstrijd waarbij creativiteit en lezen gestimuleerd wordt. Tijdens het Spellenfestival op 4 november wordt de winnaar gekozen en het winnende idee wordt echt geproduceerd. Ontwerp het Kinderboekenspel wordt georganiseerd in samenwerking met de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.  De inschrijving loopt van 1 september t/m 15 oktober 2023. Informatie en aanmelden
  • Zing en dans mee met Kinderen voor Kinderen: Zing en dans lekker mee met de zang- en dansles van Bij mij thuis door Kinderen voor Kinderen. Doe mee en maak er samen met jouw klas een groot feestje van. Veel plezier met oefenen! Naar de zangles video  Naar de dansles video
  •  
Kinderboekenweek

Met ICC basiscursus te gast bij Architectuurlessen.nl

Wat een fantastische ICC basiscursus bijeenkomst 6 en 7 hadden we vandaag bij Architectuurlessen in Eindhoven. Op inspirerende wijze nam Robin Brugman van Cultlab iedereen mee in het bewustwordings proces hoe je een volwaardig en gecertificeerde ICC-er gaat worden. Een afwisseling tussen kennis opdoen en zelf aan de slag is een mooie balans om te ervaren,beleven en om samen aan de slag te zijn. In de middag verzorgde Wouter van Architectuurlessen een verfrissende workshop waar bij men ging ervaren hoe het is om architectuurlessen in te zetten in de groepen 1 t/m 8. Het was wederom een mooie dag waarbij iedereen met een rugzak vol iedereen,tips,huiswerk,inspiratie en nog veel meer huiswaarts ging. Op naar bijeenkomst 8 en 9!

Samen met: Kunstloc, Robin Brugman van Cultlab, Plaza Cultura en CultuurBox. 

Tekst en foto's: Gerry

Elk kind kan zijn of haar muziektalent ontdekken

Bron: Mijn Gemeente Dichtbij

De gemeente Boxtel geeft kinderen de mogelijkheid om hun muzikale talent te ontdekken. Om hier de nadruk op te leggen geeft de gemeente Muziekvouchers uit. De vouchers bieden korting op muziekonderwijs. Muziek is belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind”, zegt wethouder Hans Heesen, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Boxtel. “Muziek kan plezier, troost en creativiteit bieden.”

De Muziekvouchers worden sinds 2019 aangeboden. De Muziekvoucher wordt door de ouders/verzorgers van de leerling aangevraagd en bij toekenning ontvangen zij rechtstreeks deze subsidie. Dit betekent dat elk kind uit gemeente Boxtel gebruik kan maken van de Muziekvoucher ongeacht het gekozen instrument of de muziekdocent. De gemeente ervaart de afgelopen jaren dat hierdoor een gelijk speelveld is ontstaan voor alle muziekaanbieders werkend binnen in de gemeente Boxtel. De diversiteit van de afname van muzieklessen is groot: van blaasinstrumenten tot slagwerk en van toetsten tot snaarinstrumenten. Hierdoor sluit het aanbod aan op de diversiteit in de samenleving van Boxtel.

Muziekvoucher als stimuleringsmiddel
De Muziekvouchers bieden een korting op muziekonderwijs van 80 euro voor groepslessen en 200 euro voor een individuele les per kind per jaar. De Muziekvouchers zijn vooral een stimuleringsmiddel. “Alle kinderen hebben het recht om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Die kans bieden we door de financiële drempel te verlagen”, vertelt wethouder Heesen.

Muziekvoucher aanvragen
Aan deze Muziekvouchers zijn voorwaarden verbonden o.a.:
- de leerling (tot 18 jaar) staat ingeschreven in de gemeente Boxtel;
- er is een lespakket van minimaal 36 muzieklessen afgenomen en betaald;
- de muzieklessen vinden plaats op een locatie in de gemeente Boxtel door een docent die op de docentenlijst staat bij het Muziekloketcultuurbox;
- Leerlingen mogen vaker gebruik maken van de Muziekvoucher, echter per kalender jaar één keer.

Deelnemende muziekdocenten en voorwaarden voor aanmelding zijn te vinden op het Muziekloket van CultuurBox. Aanmelding en toekenning van de vouchers verloopt gehéél via de gemeente Boxtel. Via deze link kunt u zich aanmelden op de website van de gemeente.

muziekloket Boxtel

Gezocht: Enthousiaste begeleiders voor Zomerweek Boxtel

Organisatie:                            Stichting Brede Scholen Boxtel (CultuurBox en Buurtsport)
Locatie:                                   Boxtel
Adres:                                     Dr. de Brouwerlaan 74
Postcode/Plaats:                    5283 EE Boxtel
Contactpersoon:                     Eefje van Boxtel
Telefoonnummer:                   06-50553099
E-mail adres:                          eefje@cultuurbox.eu


Korte omschrijving:

Vind je ook dat álle kinderen recht hebben op een leuke zomervakantie? Als Zomerweek begeleider zorg je er samen met je collega’s voor dat kinderen een fantastische vakantieweek beleven!

Taakomschrijving:

Je begeleidt een vaste groep kinderen gedurende de (gehele) Zomerweek: van ontbijten met de kinderen tot het begeleiden van jouw groep van activiteit naar activiteit. Je staat dichtbij de kinderen en bent tevens het aanspreekpunt.

Wat verwachten wij van jou?:

  • Je bent een warme, toegankelijke persoonlijkheid;
  • Je hebt affiniteit met de doelgroep: kinderen tussen de 6 en 12 jaar met verschillende sociale, culturele en etnische achtergronden (en hun ouders);
  • Je kunt kinderen enthousiasmeren en een gevoel van veiligheid bieden;
  • Je kunt zelfstandig een groep kinderen begeleiden en signaleert problemen en handelt hier effectief naar;
  • Je kunt samenwerken met jouw collega begeleiders en docenten;
  • Je doet wat je zegt en zegt wat je doet;

Wat mag jij van ons verwachten?:

Kom je ons team versterken als vrijwillig begeleider Zomerweek dan sta je er niet alleen voor. Een professioneel team van docenten heeft een mooi inhoudelijk programma samengesteld voor de kinderen waarbij zowel culturele workshops als sport en spel ruim aan bod komen. Bekijk hier het Fotoalbum van Zomerweek 2022!

  • Je wordt onderdeel van een gezellig team van sport- en cultuurprofessionals met een hart voor de Boxtelse jeugd;
  • Je wordt uitgebreid betrokken bij het inhoudelijke programma en bent uiteraard méér dan welkom om deel te nemen aan de verschillende activiteiten met op de afsluitende dag (vrijdag) de mogelijkheid om mee te gaan naar een leuk uitje.
  • Je krijgt de mogelijkheid kennis en (werk-)ervaring op te doen als (activiteiten) begeleider;
  • Je krijgt de mogelijkheid ervaring op te doen met de doelgroep;
  • Je krijgt de mogelijkheid je (zakelijke en sociale) netwerk uit te breiden;
  • Je ontvangt ontbijt, lunch en versnaperingen gedurende de Zomerweek;
  • Je bent een mooie en leerzame ervaring rijker!

De Zomerweek Boxtel is een initiatief van Stichting Brede Scholen Boxtel, CultuurBox en Buurtsport Boxtel in opdracht van Stichting Vincentius, de Voedselbank en stichting Leergeld. De Zomerweek heeft als doel kinderen uit gezinnen met weinig financiële draagkracht (en een vriendje of vriendinnetje) een fijne ervaring te bieden gedurende de zomervakantie.

Beschikbaarheid (evt. toelichting):

De Zomerweek vindt plaats van dinsdag t/m vrijdag: 22 t/m 25 augustus. Natuurlijk zou het super zijn als jij er alle dagen bij kunt zijn máár lukt dat niet dan is dat geen probleem! Bij de inschrijving is jouw beschikbaarheid per dag weer te geven.

Hoe nu verder:

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze vacature?

Klik dan HIER om je aan te melden.

Wil je meer informatie over de Zomerweek en deze vrijwilligersfunctie? Neem dan contact op met CultuurBox via eefje@cultuurbox.eu of tel. 06-50553099 en vraag naar Eefje van Boxtel of Gerry Roche.

We heten je graag welkom in ons Zomerweek team!

Rockband Hippe gasten 'on tour' opent schooljaar 2022-2023

GA NAAR HET FOTOALBUM VAN DE SCHOLEN TOUR

Een rockband op je school, hoe cool is dat!!
Op 5, 6, 7, 12 en 14 september maakten de scholen in Boxtel en omstreken een spetterende aftrap van het nieuwe schooljaar mee!
Rockband Hippe gasten tourde met haar nieuwe mobiele podium - een super vette verbouwde Amerikaanse schoolbus - langs alle dertien schoolpleinen en dat werd één groot rock 'n rollend feest!! Dansers Lotte Timmermans en Ranil van Peperstraten werkten in deze Boxtelse 'Hippe gasten on tour' samen met de band en zorgden voor de meest toffe dansmoves! 


Hippe gasten - de rockband voor kinderen en hun ouders - speelt al heel wat jaartjes samen en is inmiddels tot in China populair. Alle bandleden komen uit Noord-Brabant en Gelderland - lokale helden dus! - en het maakt CultuurBox extra trots dat Boxtel de primeur had van deze Rock 'n roll tour op wielen.
Met meeslepende nummers als Tonnie van Tegenover en Zonnebril van gucci stonden kinderen van álle groepen en leerniveaus al snel samen te springen en uit hun dak te gaan. En ook leerkrachten en directeuren werden meegesleurd in het enthousiasme van de gasten op het podium. Er werd geheadbangd, gestagedived, er werd een muzikale leerkracht het podium opgetrokken en natuurlijk werd er heel veel meegezongen en gedanst. In zonneschijn of stromende regen... iedere show werd een daverend succes. CultuurBox lust hier wel meer van!

De koning van de dansvloer
Het nummer 'De koning van de dansvloer' is in deze Boxtelse 'Hippe gasten on tour' extra speciaal. Het is hét openingslied van het nieuwe Lokale Kunstmenu dat in schooljaar 2022-2023 in het teken staat van Dans en Literatuureducatie. De choreografie (door Lotte Timmermans en Ranil van Peperstarten) op dit heerlijke nummer is als Dans Tutorial terug te vinden op het YouTube Kanaal van CultuurBox.

De rest van dit schooljaar gaan alle groepen van de dertien aangesloten scholen indrukwekkende dansvoorstellingen zien én uiteenlopende workshops en scholingen volgen op het gebied van literatuureducatie en dans. Wil je op de hoogte blijven van al deze activiteiten? Houd dan onze website en social media in de gaten!

foto Hippe gasten: Ariane van Ginneke

Groepen 7-8 van de Spelelier maken 'Reis om de wereld' bij Natlab Eindhoven

30 mei 2022
Leerlingen van groepen 7-8 van de Spelelier gaan vandaag op reis in filmtheater Natlab in Eindhoven.
Zij doen dit aan de hand van korte filmprogramma 'Reis om de wereld', samengesteld door Filmmuseum EYE.
Het filmprogramma neemt de leerlingen mee van het heden naar het verleden en van hier naar ver weg.
Leerlingen zien film in allerlei vormen; live action, tekenfilm en computeranimatie.

In de verdiepende educatieprogramma’s van Natlab voor het primair onderwijs worden leerlingen uitgedaagd om arthousefilms van kwaliteit te bekijken met een kritische blik en hierop te reflecteren. Ze ontdekken de wereld van film zelf door verschillende workshops met een focus op de 21 eeuwse vaardigheden samenwerken, kritisch en creatief denken.

Open het gesprek over Oekraïne d.m.v. Filmeducatie

Bron: Netwerk Filmeducatie  Foto: Pixabay

In veel schoolklassen wordt de oorlog in Oekraïne besproken. Het nieuws, krantenfoto’s en beelden op internet dragen bij aan de beeldvorming van dit conflict en het beter begrijpen van de (historische) context. Ook films en documentaires helpen de situatie te duiden, het gesprek te starten, en ruimte te geven aan gevoelens, zorgen en meningen.

Netwerk Filmeducatie tipt de lesbrief van Terinfo en geeft vier filmtips die voor leraren of (oudere) leerlingen de moeite waard te zijn. De verschillende films zijn via een vod platform te zien (gratis via IDFA, betaald via Picl/Netflix) of in een filmtheater in het land.

Lesbrief Terinfo
Utrecht University heeft samen met de website TerInfo een lesbrief opgesteld voor leraren in het po, vo en mbo, over manieren om de oorlog in de klas te bespreken. Deze lesbrief helpt docenten niet alleen met praktische handvatten, maar bevat ook historische achtergrondinformatie over de relatie tussen Oekraïne en Rusland, en over hoe de spanningen tussen de landen de afgelopen jaren opliepen.

GA NAAR DE WEBSITE

oekraine, pixabay

Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival geopend!

Om 9.45u vanochtend was SBO HUB Boxtel getuige van een speciaal moment: het Boxtels Kinderrechten Filmfestival werd namelijk geopend! Wethouder van onderwijs en cultuur Marusjka Lestrade gaf in de klas het officiele startsein voor de filmwedstrijd.

Op alle scholen wordt de start van het festival vandaag op eigen wijze gevierd. Vanaf nu gaan alle groepen 7-8 in Boxtel films bedenken met het thema Kinderrechten. Ze hebben hiervoor tot en met zondag 2 februari a.s. de tijd voor. Dan wordt gestart met filmen. De beste films worden op 6 april 2020 vertoond tijdens een premiere in Theater a/d Parade in 's-Hertogenbosch.


Het was best wel even spannend maar Gijs en Charlotte deden het geweldig in de rol van reporter!
De leerlingen van HUB zijn uitgekozen om samen met Omroep Dommelland verslag te doen van het Boxtelse Filmfestival.

Nadat in de klas een videoboodschap te zien was van Filmcoach Freek (Hollywood in de Klas & producent van het landelijke KRFF), waarin ook Klaasje van K3 te zien was, wisten hun klasgenoten wat er de komende maanden zou gaan gebeuren. ...Een perfect moment voor Gijs en Charlotte om eens even te polsen of iedereen er zin in heeft! En, om te vragen wat iedereen al wist van Kinderrechten!

Ook de wethouder werd natuurlijk even flink aan de tand gevoeld, want, we weten dat zij al langer vindt dat er aandacht moet worden besteed aan Kinderrechten maar, waaróm vindt zij dat zo belangrijk?
En, is de wethouder zelf eigenlijk een beetje creatief?

30 jaar Kinderrechten
De start van het festival valt niet toevallig samen met de viering van de 30ste Internationale Dag van de Rechten van het Kind.
Kinderrechtenorganisatie Unicef viert dit vandaag met de Grootste Kinderrechtendag Ooit. Aan deze speciale lessen over Kinderrechten doen vandaag wereldwijd kinderen mee.
Zo ook basisschool de Beemden waar onze reporters uiteraard ook even een kijkje gingen nemen en vragen konden stellen aan leerlingen én Unicef zelf.

Het filmverslag kun je binnenkort bekijken op onze website!
Hieronder kun je alvast de videoboodschap van Filmcoach Freek terug zien.

Ga naar het fotoverslag van de opening!

Verdiepingsdag literatuureducatie met prentenboeken

In de middag wordt met de deelnemers deze verrijkende kennis van de makers, het prentenboek, de eigen fascinatie en inspiratie omgezet in betekenisvolle literatuureducatie. In totaal zijn er drie verdiepingsdagen, waarbij iedere keer andere schrijvers en illustrators aanwezig zijn.

Wat mag je verwachten?

Interview met duo auteur & illustrator
Literatuureducatie naar een volgend level trekken is gebaat bij kennis over en inzicht in creatieprocessen van prentenboekenmakers. Daar ligt namelijk het verrijkende verhaal, wat het prentenboek nog meer betekenis geeft. Artisjok & Olijfje interviewen het duo auteur & illustrator over hun creatiekracht bij het betreffende boek. Welke creatieprocessen doorlopen zij? Hoe maak je iets unieks? Hoe overtref je jezelf steeds weer? We leren van deze twee meesters en vertalen dit hoe ons dit allemaal kan helpen onszelf meer creatief open te stellen.

Openen creatief proces
Je gaat met het boek aan de slag dat centraal staat op de dag: Het boek van Marije Tolman en Ronald Tolman

Met de inspiratie uit het interview en met het boek in de hand, duik je samen verder in het verhaal en de prenten. Het creatief proces wordt geopend door associatie oefeningen te doen. En daarmee de eerste ideeën op te halen en te delen.

Persoonlijk leiderschap
Van samen naar jou persoonlijk. Want hoe persoonlijker hoe meer doorleefd en interessanter het wordt. Je wordt uitgedaagd om te onderzoeken en te ontdekken waar jij je met het prentenboek verbindt.

Selecteren en verdiepen
Maak kennis met verschillende creatieve denktechnieken en verras jezelf met het bedenken van originele invalshoeken. Artisjok & Olijfje geven je inspiratie vanuit hun ontwikkelmodel en voorbeelden uit de praktijk. Zo kom je tot verdere concretisering. Uiteindelijk kies jij je favoriete uitwerkingen en neem je deze mee naar huis.

Voor educatiemedewerkers bibliotheek, musea, taalcoördinatoren, kindercoaches, leerkrachten en iedereen die liefde heeft voor het prentenboek. In het De Cultuur Loper-traject werken we veel samen met Artisjok en Olijfje. Lees hier  meer over de verdiepingsdagen en meld je aan!

Plaza Cultura Cultuuraanbod voor Sint-Michielsgestel en Vught

ICC vergadering

Theresiaschool en HUB bezoeken Erfgoedproject 'Heilige huisjes'

Docenten