2019: Jaar van Rembrandt

6 februari 2019

Precies 350 jaar geleden stierf Rembrandt, Hollandse meester van het licht en de schilder van het beroemde schilderij De Nachtwacht. Zijn werken blijven ons nog steeds verwonderen en daarom...... wordt er dit jaar van alles georganiseerd rondom Rembrandt van Rijn. 

Zo organiseert het Rijksmuseum diverse tentoonstellingen en evenmenten rondom de schilder. Voor de eerste keer in de geschiedenis presenteert het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie.

Wil je met jouw leerlingen meer leren over deze beroemde kunstenaar? Check entoen.nu over Rembrandt met een aflevering van het Klokhuis en allerlei fimpjes van Schooltv. Met een vensterlesvensterplaat en canonpad. Of zoom in op de kleinste penseelstreek van de Nachtwacht via Google Art Project, zeker doen! Of beleef de Nachtwacht via de link met informatie per thema. 

Ook op televisie is er van alles te zien. Bijvoorbeeld de 5 korte Rembrandt filmpjes van Jan Six over steeds een ander onderwerp, project Rembrandt waarbij de NTR op zoek gaat naar de beste amateurschilder uit Nederland of de dramaserie van 4 afleveringen Rembrandt en ik van de EO.

Ralph Dikmans, de bekende Boxtelse striptekenaar én docent, duikt samen met kinderen vanaf 9 jaar in de wereld van Rembrandt. Onder zijn begeleiding oefenen kinderen ook de Rembrandt tekenstijl: gedetailleerd en realistisch. Vervolgens kunnen de werkstukken opgestuurd worden naar het Rijksmuseum. Lees hier meer over Kennisbende Lang Leve Rembrandt op 16 maart in bibliotheek Boxtel.