Basisschool De Vorsenpoel wint Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival

24 februari 2021

Basisschool de Vorsenpoel is de winnaar geworden van het Unicef Kinderrechten Filmfestival. Na een spannende finale, welke live te volgen was op YouTube, kwam de film ‘De keuze’ van groep 7-8T uit de bus als beste Kinderrechtenfilm van Boxtel. De film ‘Groter dan het lijkt’ van de Molenwijkschool won de tweede prijs.

‘’Het is een mooi verhaal over het maken van eigen keuzes. Het is leuk hoe de gedachtes van de personages in beeld worden gebracht én de film laat ook zien dat het ertoe doet eerst te luisteren naar een ander wanneer je een keuze moet gaan maken’’ – Met dit mooie jurycommentaar maakte Filmcoach Freek (Hollywood in de Klas) live op YouTube bekend dat de filmklas van De Vorsenpoel met hun film ‘De keuze’ dé uiteindelijke winnaar is geworden van het Boxtelse Unicef Kinderrechten Filmfestival. De groep kreeg eerder deze dag al te horen dat zij het als winnaar van de tweede halve finale op zouden nemen tegen de Molenwijkschool.

Een professionele jury bestaande uit wethouder Marusjka Lestrade, Beleidsmedewerker kunst en cultuur Caren Julien. Lego legende Lola Nouwens, Filmmaker Frans van Lokven, communicatiespecialist Ferdy Steger en Annelies Huisman van Unicef beoordeelde alle Boxtelse films en waren zoals gezegd ‘érg onder de indruk van alle inzendingen’.

De Vorsenpoel maakt met deze Boxtelse nominatie extra kans om de winnaar te worden van het landelijke Kinderrechten Filmfestival welke in juni 2021 wordt georganiseerd door Hollywood in de Klas en Unicef.

Organisator CultuurBox zorgde op deze feestelijke dag voor taart en confetti, geheel coronaproof, buiten op het speelplein van de school. Waar uiteraard de lokale pers ook niet mocht ontbreken om de kinderen te interviewen!

De keuze
De film ‘De keuze’ gaat over hoofdpersoon Souf die zijn 12 jarige leeftijd heeft bereikt en daarmee voor de Geloofsraad moet verschijnen om zíjn keuze te gaan maken; welke religie gaat hij aanhangen in zijn verdere leven? Souf twijfelt omdat hij voor zijn gevoel nog te weinig weet over de verschillende godsdiensten. Ondanks ieders ontevredenheid vraagt hij uitstel aan bij de raad. Dat is ontzettend dapper. Hij wil eerst meer te weten komen over de verschillende godsdiensten.

Met de Kinderrechtenfilm vraagt de klas van de Vorsenpoel aandacht voor Artikel 30 uit het Kinderrechtenverdrag – recht op eigen taal, cultuur en geloof. De film is in zijn geheel te bekijken via het YouTube kanaal van het landelijke Unicef Kinderrechten Filmfestival.

Het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival
Het Kinderrechten Filmfestival ging van start op 20 november 2019 tijdens de internationale Dag van de Rechten van het Kind. Alle groepen 7-8 van tien Boxtelse basisscholen gingen de strijd met elkaar aan om de beste Kinderrechtenfilm te bedenken en máken. Producent van het landelijke Filmfestival Hollywood in de Klas stuurde naar iedere school één filmcoach om het mooiste en origineelste script te verfilmen. Omdat de finale op 6 april 2020 in theater ad Parade in ’s-Hertogenbosch geen doorgang kon vinden door corona werd het Filmfestival opgedeeld in twee finalerondes. Op 1 juli 2020 werd tijdens de eerste halve finale de Molenwijkschool met hun film ‘Groter dan het lijkt’ geselecteerd winnaar. Met deze finale is de Boxtelse winnaar een feit en is het Foto-Film-Video jaar op alle scholen afgerond.

Theaterjaar 2021-2022
Het Foto-Film-Video jaar en het Boxtelse Filmfestival is georganiseerd in het kader van het Lokale kunstmenu, dat ieder jaar vanuit een andere discipline wordt georganiseerd, door CultuurBox in samenwerking met de ICC’ers (Interne Cultuur Coördinatoren) van (inmiddels) 13 Boxtelse basisscholen. Op dit moment worden de voorbereidingen alweer getroffen voor het naderende Theaterjaar 2021-2022. CultuurBox gebruikt De Cultuur Loper als leidraad in dit traject; een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstloc Brabant.

Hieronder kun je de finale terug kijken én de winnende film 'De keuze' van De Vorsenpoel!

Bekijk hier alle deelnemende Kinderrechtenfilms van het Boxtelse Filmfestival terug:
- De Spelelier, Titel film: Overdreven > Bekijk 'm hier!
- De Molenwijkschool, Titel film: Groter dan het lijkt > Bekijk 'm hier!
- De Oversteek, Titel film: De leider van de klas > Bekijk 'm hier!
- De Hobbendonken, Titel film: Het dagboek akkefietje > Bekijk 'm hier!
- De Theresiaschool, Titel film: Op de Vlucht  > Bekijk 'm hier!
- De Angelaschool, naam film 'de luxe schoolreis' Bekijk 'm hier!
- De Beemden > naam film 'Pas op! voor de monsters' > Bekijk 'm hier!
- De Vorsenpoel > naam film 'De keuze'  > Bekijk 'm hier!
- HUB > naam film ‘Maakt wel uit’ > in verband met privacy maatregels alleen op te vragen bij de school