Boxtelse basisscholen zien dansvoorstellingen 'Tetris' en 'Mijn huis'

31 oktober 2022

Ruím 1.200 leerlingen uit de groepen 5 tm 8 bezoeken van 1 tm 3 november massaal de Serenade in Liempde. Dit in het kader van het Lokaal Kunstmenu dat schooljaar 2022-2023 in het teken staat van Dans én Literatuureducatie.

De Interne cultuurcoördinatoren (ICCers) van 13 scholen hebben in samenwerking met CultuurBox gekozen voor de dansvoorstelling ''Tetris'' (Arch8) voor groepen 5 tm 8. Drie van deze basisscholen selecteerden voor hun groepen 7-8 de dansvoorstelling ''Mijn huis waar ik niet mag wonen'' (Lonneke van Leth Dans). Deze laatste voorstelling zal gespeeld worden op de donderdagochtend.

Tetris - Dansgezelschap Arch8
Credits:Tetris werd oorspronkelijk gemaakt met ‘De Dansers’ uit Utrecht. Ook wordt de voorstelling gespeeld door een Scandinavische cast door Dansstationen in Malmo. Zij spelen deze voorstelling in Scandinavië. Arch8 tourt met Tetris wereldwijd. Choreografie: Erik Kaiel Performers: Kim Jomi Fischer, Ryan Djojokarso, Paulien Truijen, Mayke van Kruchten
Ken je het videospelletje ‘Tetris’? Net als in de videogame, creëert choreograaf Erik Kaiel in de voorstelling Tetris allerlei verschillende vormen. Maar in plaats van gekleurde blokken op een scherm gebruikt hij de lichamen van dansers. De acrobatische dans in Tetris wordt gedirigeerd door het gebouw: een tribune, een muur, een gang. Met hun acrobatische toeren zetten ze de ruimte naar hun eigen hand. De dansers vouwen zich om palen en springen op alles wat maar voor hun voeten komt. Vol energie brengen zij leven in de buurt. Tetris laat zien dat er veel manieren zijn om je wereld te bewonen.

Mijn huis waar ik niet mag wonen - Lonneke van Leth Dans
Danser Riccardo Sbrighi verbeeldt het levensverhaal van vluchteling Ramez Kamel. Laat je meevoeren naar het huis van de oma van Ramez in Damascus, naar de gelukkige tijd die hij daar spendeerde met zijn familie en naar de verhalen die zijn oma hem altijd vertelde. Toen de oorlog in Syrië begon, koos Ramez ervoor om op zoek te gaan naar een veiliger bestaan. Na een lange reis vond hij dat voor hem en zijn gezin in Nederland. Met deze danstheatervoorstelling laat Lonneke van Leth zien wat het betekent als je moet vluchten en je huis achter moet laten. Danser Riccardo Sbrighi kruipt in de huid van Ramez. Hij laat kinderen door dans en tekst ervaren wat een thuis betekent: de plek waar jij je veilig voelt en mag zijn wie je bent. (Geen trailer beschikbaar)

De Cultuur Loper
De dansvoorstellingen omvatten domein 3 van De Cultuur Loper (ontwikkeld door Kunstloc Brabant) - een instrument dat op alle scholen wordt ingezet om structuur aan te brengen in het cultureel programma van de school.
Domein 3 legt de verbinding met kunst en cultuur uit de grote wereld; de leerling ontwikkelt zich als publiek. Middels een gezamenlijk met de scholen samengestelde Keuzegids wordt door middel van workshops en scholing (voor leerkrachten) een verbinding gelegd met domein 1 (binnen de school: De leerling verkent wat hij zelf in huis heeft en ontwikkelt zich als maker) en domein 2 (met de culturele omgeving: in interactie met zijn culturele omgeving ontwikkelt de leerling zich als deelnemer). De workshops en scholingen zijn individueel door de scholen gekozen en vinden gedurende het gehele schooljaar 2022-2023 plaats.

Bekijk HIER de foto albums!

Naast het Lokaal Kunstmenu vindt op iedere school een afzonderlijk traject plaats dat ook andere culturele disciplines (zoals bijvoorbeeld muziekeducatie, theater of beeldende vorming) omvat. CultuurBox adviseert scholen hierbij en fungeert als onafhankelijke bemiddelaar tussen het onderwijsveld en de culturele sector. Neem voor meer informatie over de werkzaamheden van CultuurBox contact op met Gerry Roche of Eefje van Boxtel via info@cultuurbox.eu of tel. 06-50553099