Cmk update februari 2019

27 februari 2019

In de gemeente Boxtel nemen 11 scholen deel aan de CMK regeling en dat zijn er nogal wat! CultuurBox gebruikt de Cultuur Loper als leidraad in dit traject, een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstloc. Bij deze de update over de maand februari:

 • Van 4 t/m 21 februari heeft Lotte Timmermans danslessen verzorgd bij de Sint-Petrusschool en Kindercentrum Kindertuin. Peuters en kleuters ontmoetten elkaar tijdens de danslessen en zijn samen aan de slag gegaan met het ontdekken en onderzoeken van wat je allemaal kan met je eigen lichaam als je aan het dansen bent, zowel alleen als ook in tweetallen en als groep. Prachtig om bij de peuters en kleuters hun ontwikkeling te zien ontstaan, hoe ze hun expressie inzetten als taal en hoe ze thema’s zoals o.a. het thema verkeer in dans vertalen.
 • Op 6 februari was CultuurBox vertegenwoordigd bij het NICE overleg in Tilburg bij Kunstloc. Een inspirerende middag met prachtige voorstellingen en workshops.
 • Bij de Molenwijkschool zijn de inschoolse zanglessen verplaatst naar 5 naschoolse workshops. Kinderen uit de groepen 6-7-8 hebben zich aangemeld voor het (pop) koor KIDS VOCALS olv. Karin Tooren.
 • OBS de Spelelier heeft de cultuurweken op 15 februari succesvol afgesloten met een druk bezochte tentoonstelling. Een geweldige middag waarbij de kinderen vol trots hun eigen uitvindingen en gemaakte kunstwerken lieten zien. Voor een impressie kijk eens in het fotoalbum.
 • Op 7 februari bracht groep 7 van de Prinses-Amaliaschool een bezoek aan de Sint-Petrusbasiliek. De Prinses-Amaliaschool is pilot school van dit schitterende project waar in het nieuwe schooljaar alle scholen mee aan de slag kunnen. Een film is de start van het project en schitterend lesmateriaal waarbij veel (oude)ambachten voorbij komen + een bezoek aan de Sint-Petrusbasiliek met daarbij behorende onderzoeksopdrachten en workshops zijn leidraad in dit project. Kijk voor het lesmateriaal op Heemkunde Boxtel
 • Op 8 februari is docent Joris de Bont gestart met naschoolse ukelelelessen bij OBS de Spelelier. Joris is al een aantal jaren als vaste docent aan deze school verbonden en verzorgt ( voorbeeld) muzieklessen voor de leerkrachtenen kinderen in de klas tijdens schooltijd, maar gaat nu ook naschools met kinderen aan de slag met de ukelele.
 • Bij de Molenwijkschool zijn in schooltijd HIPHOP lessen gestart die verzorgd worden door de HipHop Factory. Naast de discipline  MUZIEK is DANS ook een aandachtspunt bij deze school. Curtley Mooring, de dansdocent verzorgt de lessen en staan in het teken van onderzoek, creatie en reflectie. Tevens koppelt hij TAAL in de vorm van RAP (wat bij de HIPHOP cultuur past) ook aan de danslessen.
 • Bij de Angelaschool zijn ze gestart met Body coding, verzorgd door het MU. Een vorm van programmeren maar dan met je lijf. Ook starten ze binnenkort op deze school de creatieve code, een leerlijn creatief coderen.
 • Op 20 februari vond de teambijeenkomst plaats bij HUB Boxtel. Deze bijeenkomst stond in het teken van “Van Pinterest tot werkvloer” van Artisjok en Olijfje. Een mooie start voor het vervolg van beeldende lessen en training leerkrachten in de groepen.
 • Op 25 februari werd tijdens de bouwvergaderingen bij de Angelaschool het startschot gegeven voor de Cultuurweek die in maart gaat plaatsvinden. Zij gaan aan de slag met de dames van het Levend Schilderij. Een prachtig project waarbij zowel leerkrachten als leerlingen worden uitgedaagd in het onderzoek en de creatie. Leuk om te vertellen is dat de SCW stagiaires van de Brede Scholen Boxtel hun steentje bij gaan dragen tijdens deze cultuurweek. Meer over deze bijzondere cultuurweek op de website en in de nieuwsbrief van maart.
 • CultuurBox is druk bezig met het verzamelen van mogelijkheden voor het lokale kunstmenu 2019-2020 wat in het teken staat van Foto-Film en Video. We gaan voor gezamenlijkheid maar ook voor de mogelijkheid (in de vorm van arrangementen ) om per school rondom  deze discipline aan de slag te gaan. Er hebben al hele leuke gesprekken plaatsgevonden en het zou zo maar eens een heel mooi en speciaal jaar kunnen gaan worden rondom deze discipline. Wordt vervolgd! 😊
 • En dan……de verantwoording CmK 2018 staat bij CultuurBox op de agenda de komende weken. Altijd een hele klus maar fijn om dat samen te kunnen doen met collega Kristel van Lieshout van Plaza Cultura. #samenwerking #samendelen #elkaaraanvullen

 

Meer informatie

Algemene informatie over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit vind je online op DeCultuurLoper.nl. De Cultuur Loper is het Brabantse instrument om je eigen CmK-pad te bewandelen. De stappen zie je terug onder traject.

Vragen en overwegingen

Heb je specifieke vragen over de CmK-regeling in relatie tot de mogelijkheden op jouw school? Stel je vragen gerust per mail of bel met CultuurBox voor een afspraak.