CmK update september 2019

3 september 2019

In de gemeente Boxtel nemen 12 scholen deel aan de CMK regeling en dat zijn er nogal wat! CultuurBox gebruikt de Cultuur Loper als leidraad in dit traject, een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstloc. Bij deze de update over de maand september

Op vrijdag 16 augustus vond een teamtraining plaat met de teams van basisschool de Vorsenpoel en SBO de Maremak. Zij zijn met Harry Hendriks aan de slag gegaan. Harry heeft vorig jaar verschillende trainingen gegeven en zet dat ook dit jaar weer voort. Leerkrachten en kinderen samen onder begeleiding van Harry aan de slag met MUZIEK IN DE KLAS!

Op 21 augustus had CultuurBox een gesprek met directeur en ICC-ers van basisschool de Beemden. Zij hebben met het team kernwaarden benoemd en een van de kernwaarde is creativiteits-en talentontwikkeling. Hier gaan ze het komende schooljaar mee aan de slag. De aftrap vindt plaats tijdens een 4 uur durende teambijeenkomst op 11 september. Deze bijeenkomst wordt inhoudelijk verzorgd door Michel Bergman en beeldend docente Carola Mokveld.

Op 29 augustus vond er een teambijeenkomst plaats bij de Sint-Theresiaschool in samenwerking met SNENS. Dit team is druk doende zich te specialiseren in mediakunst en dit schooljaar gaan de teamleden samen met kunstvakdocenten van SNENS aan het werk op de werkvloer.Er vindt een duurzame koppeling plaats met het themagerichte onderwijs op deze school.

Op 29 augustus was CultuurBox in gesprek met de ICC coördinator van HUB Boxtel. Het Foto-Film-Videojaar wordt op maat en schoolbreed in een speciaal jasje gestoken voor de kinderen van deze school.

Op 2 september vond de eerste KIS-ICC bijeenkomst van dit schooljaar plaats. Geweldig dat vanaf dit jaar ook de beide VO scholen aansluiten bij de vergaderingen met als doel de verbinding te leggen van PO naar VO op het gebied van cultuureducatie uitgaande van de CultuurLoper.

Op 18 september start bij voldoende deelname de cursus Verder Kijken DoorDenken in samenwerking met het Design Museum in Den Bosch. Verder Kijken DoorDenken is een lespakket dat bestaat uit meer dan tachtig kaarten met daarop bijzondere kunstwerken. Veel van deze kunst kun je in Noord-Brabantse musea bekijken of is te vinden in de openbare ruimte. Maar er zitten in het lespakket ook 9 lokale kunstkaarten van kunstwerken in Boxtel. Als methodiek voor de vragen staat Visible Thinking centraal. Deze methodiek geeft je houvast om via diverse routines de kunstwerken te verkennen.

Verschillende scholen zetten steeds vaker een vakleerkracht in om leerkrachten te ondersteunen bij de lessen. Zo ook op scholen in Boxtel. Lotte Timmermans is voor DANS en Coen Blokx voor MUZIEK bij de Sint-Petrusschool begonnen. Joris de Bont is ook dit jaar weer actief met in- en naschoolse MUZIEK lessen verzorgen bij de Spelelier ism. De leerkrachten #kindaanhuisgeworden 😊 en bij de Molenwijkschool gaat Lotte Timmermans ook starten met DANS. #goedeontwikkelingen!

Ook dit jaar zet CultuurBox al dan niet in samenwerking met Plaza Cultura een aantal cursussen/inspiratiebijeenkomsten uit die CultuurLoper proef zijn. Wil je weten welke cursussen/inspiratiebijeenkomsten er worden aangeboden? Klik dan hier.

En dan het Lokale kunstmenu 2019-2020 wat in het teken staat van Foto-Film -Video en mediakunst! We gaan voor gezamenlijkheid maar ook voor de mogelijkheid (in de vorm van arrangementen ) om per school rondom deze discipline aan de slag te gaan. Alle scholen hebben hun keuzes inmiddels bekend gemaakt aan CultuurBox en de scholen gaan dan ook met verschillende aanbieders aan de slag, die op maat én in overleg met de scholen volgens de uitgangpunten van de CultuurLoper gaan werken.

Meer informatie

Algemene informatie over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit vind je online op DeCultuurLoper.nl. De Cultuur Loper is het Brabantse instrument om je eigen CmK-pad te bewandelen. De stappen zie je terug onder traject.