Coronavirus en cultuur - een update

19 oktober 2020

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen heeft het kabinet verscherpte maatregelen aangekondigd, die op woensdag 14 oktober om 22.00 uur zijn ingegaan. Wat dit betekent voor de culturele sector, is te vinden op deze pagina op de website van de Rijksoverheid. Veel brancheverenigingen kwamen met reacties en de diverse protocollen in de cultuursector werden wederom aangepast.

Vorige week werd bekend dat 19 Brabantse culturele instellingen steun krijgen van de provincie Noord-Brabant uit de gelden die bestemd zijn voor coronasteun. In totaal wordt €1,3 miljoen aan provinciale subsidie gegeven. Dit geld is matching voor de rijksgelden, en ook de gemeenten waar de betreffende instellingen gevestigd zijn dragen bij.

De coronacrisis heeft gezorgd voor een stroomversnelling in de ontwikkeling van ‘hybride ondernemen’, een combinatie van real life en online culturele activiteiten. Ben Wiegman, projectmedewerker van Cultuur + Ondernemen, bespreekt voordelen en afwegingen en hij geeft voorbeelden en tips voor de cultuursector.

De Zaak Nu heeft op 9 oktober een brief aan minister van Engelshoven (OCW) gestuurd. De belangenvereniging voor presentatie-instellingen vraagt om een financiële correctie voor de beeldende kunstsector. De vereniging wijst er ook op dat de beeldende kunst bij uitstek vraagt om een kunstenaarsgeoriënteerd beleid omdat de beeldende kunst niet alleen geconcentreerd is rond de instellingen, maar ook rond individuen. Daarvan is zo’n 93% zzp’er, die voor het merendeel buiten de generieke corona-maatregelen vallen vanwege de niet aansluitende SBI-code 9003.

Lees meer op Rijksoverheid.nl