CultuurBox bezoekt: Heilige Huisjes met de Molenwijkschool

9 december 2019

Wat was het leuk in de Sint- Petrus Basiliek met de kinderen van de groepen 6-7-8 van de Molenwijkschool in Boxtel. Zij bezochten in het kader van het thema 'Geloven" de Sint-Petrus Basiliek en de Protestantse kerk en CultuurBox was erbij! Allereerst kregen we een mooie rondleiding in de beide kerken om vervolgens in de Sint-Petrus basiliek ook nog de toren te beklimmen wat voor sommige kinderen best wel spannend was! Op 4 december zijn alle groepen 3 t/m 8 ook nog naar de Turkse en Marokkaanse Moskee geweest.

Meer over Expeditie Heilige Huisjes
De één gaat op zondag naar de kerk, de ander op zaterdag naar de synagoge en weer een ander gaat tijdens de Ramadan elke avond naar de moskee. Maar wie gaat waar naar toe en waarom? Het project Expeditie Heilige Huisjes behandelt aan de hand van de SchoolTV filmpjes van Heilige Huisjes de wereldgodsdiensten en legt tegelijkertijd de link naar het religieuze erfgoed in de omgeving van de leerling zelf. Kerken, moskeeën, kloosters en synagoges: talloze Brabantse religieuze gebouwen stellen in het kader van dit project hun deuren open voor schoolklassen. In Expeditie Heilige Huisjes ontdekken leerlingen wat die gebouwen betekenen, wat ze zeggen over de mensen die er komen en wat die belangrijk vinden in hun leven. 

Leerdoelen:

De leerling kan de waarde van erfgoed beschrijven en benoemen waarom het de moeite waard is om dit erfgoed te bewaren voor later.

De leerling kan vragen stellen bij erfgoed en in samenwerking met anderen verschillende bronnen raadplegen en informatie opzoeken om de vragen te beantwoorden

De leerling kan erfgoed in de eigen omgeving koppelen aan onderwerpen in de regionale/nationale geschiedenis.

De Cultuur Loper indicatoren waar (met name) aan gewerkt wordt:

R1 - De leerling verwoordt eigen ervaringen en gevoelens in relatie tot de context.

C3 - De leerling kan opgedane kennis toepassen.

O1 - De leerling gebruikt actief zijn zintuigen om een object, onderwerp of gebeurtenis te verkennen.

O3 - De leerling verkent emoties, ervaringen en ideeën van zichzelf en anderen.

O4 - De leerling stelt vragen aan zichzelf en zijn omgeving.
 

Ga naar de website van Erfgoed Brabant voor o.a.: Afleveringen van SchoolTV, Lesmateriaal en een website met achtergrondinformatie en tijdlijn!