Een thuisfilm maken (Eindfilm groep 8)

11 mei 2020

Hollywood in de Klas, regisseur en producent van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival, heeft een thuisfilmpakket ontwikkeld voor groep 8. De thuisfilm is (zoals de naam al doet vermoeden) thuis op te nemen, maar nu de scholen (deels) open gaan wordt het nog makkelijker, omdat je delen uit de film in kleine groepjes op school kan opnemen. De uiteindelijke film kan tijdens het afscheid van groep 8 diverse keren worden gespeeld voor een klein publiek of tegelijkertijd in verschillende lokalen. We hebben inmiddels meerdere creatieve variaties voorbij horen komen. 

Het verhaal van de film, waarin een groep 8 samen de school gaat te redden, speelt zich op gepaste wijze af in het huidige (historische) corona-tijdperk. Het is door de setting ook een terugblik op waarschijnlijk het raarste schooljaar ooit, die over 10 jaar in ieders geheugen is gegrift. Er is ruimte voor humor, herinneringen en genoeg eigen inbreng van de leerlingen.

Links naar gratis proefversie:

Hier is de link naar de proefversie  (hierin vind je ook o.a. het script)

Hier de link naar de playlist van online lessen van de PROEFVERSIE

Heb je interesse in de volledige film? Bestel dan het volledige eindfilm-pakket (voor de symbolische prijs van €25,- per groep), met daarin:

- Het script als PDF (In het script staan links die leerlingen kunnen aanklikken naar video’s met o.a. regieaanwijzingen. Het script dient dus niét geprint te worden.);
- Online lessen voor de leerlingen en de leerkracht met o.a. acteer-, film- en montagetips;
- Een online omgeving met animaties, auteursrechtvrije muziek en geluidseffecten;
- Diverse rolverdelingen en productiesheets.

Hier kun je het volledige thuisfilm-pakket bestellen: https://www.hollywoodindeklas.nl/alternatief-voor-groep-8-musical-tijdens-corona/ of kies voor één van de andere eindfilm-pakketten van Hollywood in de Klas, die volledig zijn op te nemen op school.

Nog een paar belangrijke punten: 

1. De school is zelf verantwoordelijk voor de montage. Onderschat dit niet. Hollywood in de Klas verwacht dat de thuisfilm ± 20 minuten zal duren. Heb je geen ervaring met monteren, houdt dan rekening met circa 20 uur montagetijd voor de gehele film. Onze ervaring is dat 70% van de scholen de montage uitbesteedt aan iemand binnen het netwerk van de school (vader, moeder, bevriende filmmaker, student van de filmopleiding etc), maar zorg dan wel dat de leerkracht degene is die al het materiaal verzameld en aan degene geeft die de montage gaat doen.

Er zijn beperkte mogelijkheden beschikbaar om de thuisfilm te laten monteren door een filmcoach van Hollywood in de Klas (kosten €300,-). Interesse? Mail voor de beschikbaarheid naar Freek@hollywoodindeklas.nl.

2. Het bedenken en maken van een Zelfstandig Eindfilmpakket kost heel erg veel tijd. Wij geven u éénmalig het recht de film met groep 8 te maken en te vertonen. De gemaakte eindfilm mag met de kinderen gedeeld worden, maar niet openbaar online gezet worden. Hollywood in de klas blijft eigenaar van het verhaal. Omdat we nog vele jaren voor scholen eindfilms willen blijven bedenken en uitwerken vragen we je om het pakket (of een deel daarvan) niet opnieuw te gebruiken of weg te geven.

Afscheid voor andere groepen 8

Met al de kennis en ervaring van 15 jaar eindfilms maken, heeft Hollywood in de Klas de afgelopen periode hard gewerkt om deze ’thuisfilm’ te ontwikkelen, speciaal voor deze situatie. Niet om er winst mee te maken, maar wel om leerkrachten en leerlingen duidelijkheid te bieden m.b.t. het afscheid van groep 8 en een heel tof project aan te bieden.  

We zien dat andere organisaties proberen om snel te profiteren van de chaotische situatie rondom het afscheid van groep 8, wat natuurlijk hun goed recht is. Maar, als we dan zien dat er bedragen vanaf €500,- tot zelfs €1750,- worden gevraagd voor thuisfilm-projecten, dan vinden we dat wel heel veel geld. 

Het is voor ons van belang om goed zichtbaar te blijven op internet/sociale media en zo de kwaliteit van eindfilm-projecten hoog te houden. Ben je een enthousiaste leerkracht die graag op de hoogte blijft van filmeducatie-projecten? Meld je aan bij de besloten facebookgroep: Film maken PO.