Een thuisopdracht van Theater Artemis: maak zelf een aflevering van het dier

13 januari 2021

Met de lockdown en het thuisonderwijs is het jaar niet begonnen zoals we zouden willen. Het bezoeken van theater met je klas is er op dit moment al helemaal niet bij. Daarom heeft Theater Artemis iets leuks bedacht voor groep 5 t/m 8. 

De voorstelling Het Dier, het dier en het beestje van Theater Artemis ging in première op 8 februari 2020. We konden een paar keer spelen voor een enthousiast publiek, maar daarna moesten de dieren terug hun hok in. Gelukkig filmden we de voorstelling wel! Theater op een scherm is een heel andere beleving dan samen in een zaal natuurlijk. Toch zijn de 6 afleveringen met scènes uit het eerst deel van echt leuk geworden! De situaties in de verschillende afleveringen zullen voor de kinderen (en voor jou zelf) vast heel herkenbaar zijn. Een fijne onderbreking van het thuis-rekenen of taal, denken we.  De afleveringen vind je hier

Naar theater kijken is een ding, maar het zelf spelen is natuurlijk ook heel leuk. Daarom hebben we een  opdracht gemaakt die jullie de kinderen redelijk zelfstandig kunnen laten doen. De beschrijving in verschillende stappen vind je in de bijlage. Ze maken een korte scène maken die zich thuis afspeelt (passend in de coronatijd), of juist op school (dromend over de tijd dat dat weer kan). Uiteraard met dieren die het woord voeren. Gebaseerd op de realiteit, maar net wat uitvergroot om het theatraal te maken… lekker om je een beetje te verschuilen of misschien iets te delen wat je als jezelf niet durft.  

De scènes kunnen de kinderen dan aan elkaar laten zien. Direct via zoom / teams / hangout etc, maar ze kunnen het ook opnemen. Mochten jullie voor het laatste kiezen dan zijn wij ook erg benieuwd naar jullie scenes. Mail een link of filmpje naar erica@artemis.nl of tag @theaterartemis op instagram of facebook en natuurlijk krijgen de leerlingen dan reactie van ons terug.  

En dan hopen we jou en je klas weer heel snel te ontmoeten in het theater of in de klas. Heel veel succes de komende tijd.  
P.s. Ben je op zoek naar mogelijkheden voor de onderbouw, mail ons dan even. Dan is er wellicht nog wel iets te bedenken. 

Met een hartelijke groet, 

Sem Jonkers en Erica van de Kerkhof 

Educatie Theater Artemis  

 

P.S. Smaakt het kijken naar theater online naar meer:  

Op Podiumkids Thuis zijn 23 voorstellingen voor 3 tot 12 jaar verzameld van Nederlandse jeugdpodiumkunstenmakers. Je vindt er gouwe ouwen maar ook nieuwer werk, theater, dans en muziek, korte en lange voorstellingen voor kleuters, middenbouw en bovenbouw. Veel kijkplezier! 

Nog meer tips voor thuisonderwijs bekijken? Ga naar CultuurBox On Air