(F)lessenpost van Filmhub Zuid

9 februari 2022

Ben jij actief in PO en wil jij gratis kennismaken met filmeducatie? Meld je dan aan voor (f)lessenpost! Per post sturen wij jou gratis en voor niets kant-en-klare filmlessen op, ontwikkeld door een van onze vier partners. Spruit Cinema heeft een les ontwikkeld voor groep 1/2, Film by the Sea heeft een les gemaakt voor groep 3/4, Filmcoach heeft een les gemaakt voor groep 5/6 en Lumière Cinema heeft een les gemaakt voor groep 7/8.

Wil jij een van deze of alle filmlessen gratis per post ontvangen?

Stuur dan een mailtje naar Joni@natlab.nl met de volgende informatie:
Welke filmles wil je ontvangen?
Je adresgegevens: Waar moet het pakketje naartoe?
Het aantal kinderen: Hoeveel pakketjes moeten we versturen?

De filmles komt dan in februari jouw kant op!

Groep 1/2: Spruit Cinema

Deze filmles van Spruit Cinema in de klas brengt een verrassend filmtussendoortje. Perfect voor een regenachtige lunchpauze of een “even wat anders” moment in de klas.

Leerlingen uit groep 1/2 maken kennis met 4 bijzondere korte animatiefilms, speciaal geselecteerd door Spruit Cinema –onderdeel van Spruit kinderfestival uit Tilburg. Naast het kijken van films kunnen de leerlingen ook een eigen filmkijker in elkaar knutselen om de filmbeleving nóg specialer te maken

Groep 3/4: Film by the Sea

Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Ze hebben een gratis filmles ontwikkeld voor kinderen van groep 3 en 4!

In deze filmles ga je met je leerlingen kijken naar de film ‘Dikkertje Dap’ (2017). Het doel van deze opdracht is leerlingen te leren waarnemen. Wat hebben ze in de film gezien? Aan de hand van begeleidende vragen besprek je de film met de klas en gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen filmposter. De leerlingen gaan nadenken wat ze hebben gezien in de film en welke elementen ze terug willen laten komen op hun eigen filmposter. Tot slot gaan ze zelf hun eigen filmposter maken met behulp van de werkbladen.

De film is gebaseerd op het versje van Annie M.G. Schmidt. Afgelopen festivaleditie was deze film opgenomen in het educatieprogramma van Film by the Sea.

Groep 5/6: Filmcoach

Filmcoach maakt korte fictiefilms, die nationaal en internationaal worden vertoond in bioscopen. Naast het maken van eigen films, gebruikt Filmcoach deze kennis om kinderen, jongeren en volwassenen te coachen bij het maken van films. Filmcoach heeft een filmles ontwikkeld voor groep 5 en 6!

In deze les doen de leerlingen kennis en bewustzijn op over aspecten van een identiteit. Daarnaast leren zij complimenten te geven en te ontvangen. Die kennis vangen ze vervolgens in een filmpje dat ze zelf maken en monteren.

Let op: voor deze les heb je iPads of tablets nodig (1 per groepje van 3 à 4).

Groep 7/8: Lumière Cinema

Lumière Cinema is een filmtheater in het centrum van Maastricht. Lumière heeft een gratis filmles gemaakt voor groep 7 en 8 waar de leerlingen aan de slag gaan met het maken van een storyboard bij een echt filmscript!

Dat gaan ze doen door de scène uit te beelden en daar foto's van te maken. Zo leren ze woorden om te zetten in beeld, en kunnen ze hun eigen verbeelding laten spreken. Er moet goed worden nagedacht over het verhaal dat de leerlingen gaan vertellen, want dit storyboard bevat maar 5 foto's! Leuk om achteraf de echte scène uit de film te zien. Lijkt het een beetje op elkaar?