IDFA festival komt naar Boxtel

3 oktober 2019

IDFA is het grootste documentaire festival ter wereld.
Jaarlijks vinden tijdens IDFA in de ochtenden speciale schoolvoorstellingen plaats in de filmtheaters Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, De Brakke Grond, het Ketelhuis, EYE, Kriterion en De Balie. Hier zien leerlingen documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de leefwereld van de vaak jonge hoofdpersonen laten zien. Speciaal voor het Foto-Film-Video Jaar haalt CultuurBox IDFA naar Boxtel!

Het IDFA festival wordt georganiseerd in Muziekhuis Boxtel op 14 januari 2020 a.s. voor de groepen 7-8 van geïnteresseerde scholen.
Tijdens deze ochtend krijgen de leerlingen de films 180cc & Miral from Palestine te zien. Bij beide titels wordt filmspecifiek lesmateriaal ontwikkeld en er volgt een nagesprek met een medewerker van IDFA.

Leerlijn:
- Kunstzinnige oriëntatie
- Oriëntatie op jezelf en de wereld: mens en samenleving, ruimte
- Nederlands: mondeling onderwijs, taalbeschouwing


180cc

Regie: René van Zundert
Productie: Tangerine Tree, Nederland, 2018, 17 minuten

“Overvallen, schietpartijen, vechtpartijen, woninginbraak, plantages,” zo vat de jonge Jose het leven in zijn wijk in Rotterdam-Zuid samen. De grootste wens van deze hedendaagse Pietje Bell is om mee te rijden met de illegale ride-outs door de stad, waarbij de deelnemers zoveel mogelijk hoppen (op hun achterwiel rijden) en andere stunts doen. Jose geeft zijn eigen hopper skills een 7. Hij blijft oefenen, vallen en opstaan met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen: “'Dat kan ik niet’ bestaat niet.”
 

199 Little Heroes: Miral from Palestine

Regie: Sigrid Klausmann
Productie: Tangerine Tree, Duitsland, 2018, 14 minuten

De Palestijnse Miral (11) woont met haar familie op de Westelijke Jordaanoever, waar een hoge muur hen afscheidt van Israël. Ze vertelt openhartig over haar familie, religiekwesties en het leven onder deze lastige, soms zelfs gevaarlijke omstandigheden. Toch staat haar leven vooral in het teken van voetbal. De film is Nederlands ondertiteld.

Wil jij met jouw groep 7-8 ook naar IDFA in het Muziekhuis Boxtel maar had je jouw school nog niet aangemeld?
Neem dan even contact op met Gerry Roché via gerry@cultuurbox.eu