In gesprek met Marcel van Herpen

16 mei 2022

Op woensdag 15 juni a.s. organiseert Kunstloc Brabant een online bijeenkomst over ‘de lijn van de leraar’. Hierover gaan we in gesprek met Marcel van Herpen, een veelgevraagd spreker voor scholen, besturen, samenwerkingsverbanden en gemeentes. Intermediairs cultuureducatie ontmoeten elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen en met name schoolleiders zijn hierbij ook van harte welkom om het gesprek verder aan te scherpen. 

Welke vragen staan centraal?

Lerarentekort, vermeende achterstanden, grote klassen en de nadruk op taal en rekenen…overvraging en werkdruk voor leraren is anno 2022 actueler dan ooit. Hoe ga je in deze tijd het gesprek aan over cultuureducatie? Wat motiveert leraren en welke rol pak jij daarin? Hoe bouw je als intermediair verder aan een duurzame relatie met scholen? Na een lezing waarin Marcel zijn gedachtes met ons deelt over deze vraagstukken, gaan we hierover uitgebreid in gesprek.

Over Marcel van Herpen

Marcel van Herpen stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland, was medeoprichter van het Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen, het Expertisecentrum ErvaringsGericht Onderwijs Nederland en de Stichting E.G.O Antillen. Hij is een veelgevraagd spreker en verzorgde reeds zo’n 2.000 lezingen, masterclasses en begeleidingstrajecten voor (onderwijs)instellingen en gemeentes.

Marcel is auteur van de boeken Ik, de leraar, Wij, de leraarWij zijn leidersIk, de coachDuurzaam opvoeden en ontwikkelenErvaringsGericht OnderwijsWerk voor de reünie en vele andere publicaties. Hij maakte de podcasts Het mysterie van de goede leraar, en samen met Peter Heerschop Onderwijs Vandaag. Daarnaast is hij presentator van de Denk Groter Debatten en docent bij het Centrum pedagogisch Contact (CPC).

Programma 15 juni 2022

  • 10:00 - 10:05: Intro programma
  • 10:05 - 10:35: Lezing Marcel van Herpen
  • 10:35 - 11:00: In gesprek met Marcel
  • 11:00 - 11:10: Korte pauze
  • 11:10 - 11:50: Breakout-rooms met gespreksleider 
  • 11.50 - 12.00: Afsluiting