Lezen wordt leuker als je zelf schrijft - Schoolschrijver-maand

13 mei 2019

Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te lezen? Door ze zelf te laten schrijven. En andersom natuurlijk. In de maandprogramma’s van de Schoolschrijver gaan de leukste kinderboekenschrijvers hiermee met kinderen aan de slag.

De maandprogramma’s zijn ontwikkeld voor basisscholen die schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen. Kinderen gaan met plezier lezen en schrijven, hun woordenschat vergroot en het zelfvertrouwen en creativiteit van de kinderen groeit.  Een Schoolschrijver-maand zorgt bovendien voor een structurele verbetering van het leesklimaat op school. 

In De Schoolschrijver-maand zijn de kinderen gemotiveerd om verhalen te schrijven. Ze maakten een YES gebaar toen we als leerkrachten vertelden dat we zeker nog doorgaan met verhalen schrijven.
Voor mij als leerkracht is het erg prettig dat ik De Schoolschrijver-maand kan koppelen aan lezen en spelling. (Leerkracht Suzan, groep 3/4, OBS Weisterbeek in Horst, Limburg)

De Schoolschrijver heeft twee maandprogramma’s: Schrijfgeheimen en Van kop tot staart voor de groepen 4-5-6 en 6-7-8.

Opbouw
Een Maand bestaat uit 4 interactieve lessen van een uur, waarin bekende kinderboekenschrijvers de leerlingen en leerkracht door de les sturen en hen inspireren met hun persoonlijke lees- en schrijftips.
Iedere les is een andere schrijver aan het woord. De kinderboekenschrijver neemt de klas mee in de diverse aspecten van creatief schrijven en lezen, stelt de klas vragen en leest voor uit eigen boeken en die van collega’s.
Dat gebeurt in de eerste 3 lessen altijd via het digibord; in de vierde les naar keuze via het digibord of via een live-bezoek van een schrijver.

Meer weten over de Schoolschrijver-maand? Lees verder op de website!