Literatuureducatie bij Artisjok en Olijfje

20 maart 2019

Hoe geef jij vorm aan literatuureducatie voor kinderen in jouw bibliotheek en in op de basisschool? Lukt het om leerkrachten te verleiden met literaire (prenten)boeken? En voorbij de taal- en rekenideetjes, de liedjes en de beweegspelletjes te komen, die er ook allemaal uit boeken te halen zijn?

Voor Artisjok en Olijfje is literatuureducatie het verlengen van het magische moment in een boek. Dat moment, of die momenten, nog meer openen en laten ervaren zodat kinderen worden uitgenodigd erin te stappen met hun hele zijn. Zodat zij geraakt worden en hun eigen beleving en herkenning erbij mogen uiten. Kinderen op die wijze boeken laten ervaren zodat zij van boeken gaan houden.

Studiedag Literatuureducatie
Artisjok & Olijfje is onlangs gevraagd om in Roosendaal een studiedag te geven aan leerkachten, ICC-ers, taalcoördinatoren en leesconsulenten over literatuureducatie. De opdracht was om deelnemers dit vooral te laten ervaren.

  • wat is het wel
  • wat is het niet
  • wat is het anders dan leesbevordering
  • hoe kun je er praktisch invulling aan geven

Van daaruit ontstonden mooie gesprekken tussen de deelnemers. Over het belang van literatuureducatie en de wens om daar met elkaar mee aan de slag te gaan. Zo zijn er stappen gezet om literatuureducatie betekenisvoller te maken op school.
Mocht je meer informatie willen over deze studiedag of bespreken of het ook wat voor jou kan zijn, neem dan gerust contact op met Artisjok & Olijfje.

Of je neemt een van de producten op in je aanbod naar scholen in het nieuwe schooljaar! Leuk om te weten: meer dan 20 bibliotheken door heel Nederland werken inmiddels erg succesvol met deze producten in het basisonderwijs.

Literatuureducatieproducten
Groep 1-2:
Het Muizenhuis: groepsbezoek op de bibliotheek of een gastles op school bij het concept Het Muizenhuis van Karina Schaapman
Het Hoedenavontuur: 5 activiteiten bij de hoeden-trilogie van Jon Klassen: Ik wil mijn hoed terug, Deze hoed is niet van mij, We hebben een hoed

Groep 3-4
Het zal je nog verbazen: groepsbezoek op de bibliotheek of een gastles op school bij het prentenboek De wolf de eend & de muis van Mac Barnett en Jon Klassen
Bas & Daan/Sam & Dave: 3 activiteiten PLUS 2 activiteiten bij het Engelse boek Bas & Daan graven een gat van Mac Barnett en Jon Klassen

Groep 5-6
Het Donker: 5 activiteiten bij het prentenboek Het Donker van Lemony Snicket en Jon Klassen

Meer info, kijk op de site van Artisjok & Olijfje