Maak kennis met: Concert Curieus

19 juni 2024

Dans en muziek voor het jongste publiek

Concert Curieus is een internationaal gezelschap uit 's-Hertogenbosch dat gelaagde muziek-en dansvoorstellingen maakt voor jonge kinderen.

De spelers betrekken tijdens een optreden alle leeftijden. Een stukje van een verhaal voor de bijna kleuters, clowneske scènes voor de peuters of een zacht liedje om de allerkleinsten een rustige start te geven. Er wordt aandacht besteed aan wat het beste aansluit bij de doelgroep. De internationale aard van het gezelschap hoor je terug in de muzikale reis die wordt gemaakt tijdens een voorstelling. Zo kan het publiek tijdens een voorstelling kennismaken met bijvoorbeeld het geluid van de (alt-)hobo, viool, Ierse tin whistle en de Arabische luit.

Een co-creatie tussen spelers en toeschouwers

Een speler komt voorafgaand de kinderen groeten en vertelt wat er gaat gebeuren: de kinderen worden, zoals in het verhaal van de rattenvanger van Hamelen, opgehaald in de klas door een van de spelers en naar de speellocatie gebracht, waar de andere dansers en de muzikant hen verwelkomen. 

Het eerste deel van de voorstelling is om naar te kijken, receptieve cultuurparticipatie. Vervolgens worden de kinderen geprikkeld om zelf de voorstelling ook vorm te geven, actieve cultuurparticipatie. Kinderen hoeven niet stil te zitten en mogen meedoen. Ze worden aangemoedigd om mee te klappen met de ritmes of om de speelvloer op te komen en te bewegen. Er ontstaat een co-creatie tussen dansers, muzikanten en publiek. 

Met een vrolijk liedje wordt de voorstelling afgerond en lopen de kinderen weer terug naar de klas. Eventueel komt een van de spelers nog vragen beantwoorden in de klas achteraf.

Concert Curieus produceert eigen voorstellingen en werkt samen met o.a. Huis73, Plaza Cultura en Theater de Schalm aan vernieuwend aanbod voor de allerkleinsten Maar liefst negen performers zijn actief met ieder een eigen stijl en expertise. 

Een Concert Curieus voorstelling, uitgevoerd door vier spelers van het gezelschap, duurt gemiddeld 40 minuten en is geschikt voor maximaal 60 kinderen. 

Neem voor vragen en boekingen contact op met artistiek leider Kristien Sonnevijlle via contact@concertcurieus.nl of +31 6 28 77 57 75

Kijk voor meer informatie op concertcurieus.nl