Marjolein Vrijenhoek schrijft niet alleen voor, maar ook mét kinderen

25 april 2022

Ter voorbereiding op het lokaal kunstmenu 2022-2023 (dat in het teken zal staan van literatuureducatie en dans) laten we je graag kennismaken met Marjolein Vrijenhoek.
Marjolein is schrijfster van kinderboeken en -verhalen. Maar naast haar verhalen vóór kinderen, schrijft zij vooral ook graag mét kinderen.
Inmiddels hebben al zo’n 150 kinderen een eigen boek in huis! Lijkt het jou tof om samen met jouw klas een boek te schrijven? Lees dan vooral verder!

Wat ik precies doe? Ik spreek een thema af met een leerkracht en bedenk daar een verhaallijn bij. Daarmee ga ik de klas in. Samen met de kinderen brainstorm ik over de hoofdpersonen (een jongen en meisje; hoe zien ze eruit, waar houden ze van, hoe heten ze?). We praten over het probleem en de kinderen denken na over de oplossing. Met pagina’s vol ideeën ga ik thuis aan de slag en schrijf ik het verhaal. Is dat klaar, dan maken de kinderen er tekeningen bij. Verhaal en illustraties gaan naar de vormgever, die er een boek van maakt dat vervolgens wordt gedrukt.

Is het boek klaar, dan vieren we dat met een boekpresentatie op school. Ieder kind krijgt natuurlijk een eigen exemplaar van het boek (in full colour en met harde kaft)!

Ik ben deze boekschrijfprojecten gestart, omdat ik heb ervaren dat lezen steeds meer een schoolvak is geworden, gericht op resultaat (een rapportcijfer, een Citoscore). Terwijl lezen vooral leuk is! Het nodigt je uit nieuwe werelden te ontdekken en jouw eigen wereld te vergroten. Het maakt dat je je in een ander kunt verplaatsen. En ja, het verrijkt ook je woordenschat.

Door te schrijven vanuit de belevingswereld van de kinderen zelf (die tijdens de brainstorm duidelijk naar voren komt), breng ik een verhaal heel dichtbij. Het resultaat? Kinderen die zelf aangeven niet graag te lezen, zitten ineens zwijgend en geboeid met hun neus in een boek. Kinderen die moeite hebben met taal en spelling, hebben zomaar meegeschreven aan een boek. Tekentalenten komen naar voren. Het groepsgevoel wordt versterkt, want het boek is een gezamenlijk eindproduct. En trots overheerst.

Wilt u meer weten over mijn boekschrijfprojecten, neem dan eens een kijkje op mijn website: www.fijn-schrijvers.nl. Of nodig me uit voor een cappuccino, ik kom graag langs om meer te vertellen en vooral te laten zien!

Meer informatie over het Boekschrijfproject van Marjolein Vrijenhoek is uiteraard ook terug te vinden op onze website. Lees meer