Museumschatjes 2021-2022 - informatie voor deelnemende scholen

31 augustus 2021

Scholen en musea hebben zich massaal aangemeld voor Museumschatjes 2021 – 2022. De start van het project is op 6 september aanstaande. Scholen die zich hebben aangemeld ontvangen in die week de bon en het lesmateriaal. 

Scholen kunnen het hele jaar door gebruik maken van de regeling. Het is dit jaar voor scholen ook weer mogelijk om de bon in te zetten voor een museumdocent in de klas. Voorwaarde is dat de museumdocent is verbonden aan een deelnemend museum. De lijst met deelnemende musea is vanaf 3 september te vinden op www.erfgoedbrabantacademie.nl/museumschatjes.

Mochten er vragen zijn van scholen en/of musea uit Boxtel e.o. neem dan gerust contact op met: terauijtdewilligen@erfgoedbrabant.nl.

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant.

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Wijziging in de spelregels: in verband met de Coronacrisis is het ook mogelijk om de entreegelden vergoed te krijgen als het museum in de klas komt! Neem contact op met je favoriete museum om te vragen naar de mogelijkheden.