Particles danst: 'Erbij horen'

2 september 2019

Dansgroep Particles heeft een educatieve dansvoorstelling ontwikkeld welke in overleg tussen november en februari geboekt kan worden.

Het thema van deze in-school activiteit is ‘erbij horen’. Het thema is vertaald in een choreografie die de eerste ervaringen en worstelingen van een jonge migrant in een nieuwe samenleving en de daarbij horende cultuur laten zien. Onderwerpen uit het thema worden op het niveau van kinderen van 10 tot 12 jaar in de choreografie uitvergroot en vormen de opstap voor een uitwisseling tijdens een workshop.
In de workshop worden kinderen via een open uitwisseling uitgenodigd om vanuit hun belevingswereld te vertellen wat zij gezien hebben en welke betekenis zij daaraan geven. In het programma staan de culturele ontwikkeling van de leerling, het kennismaken met andere culturen en het vormen van een eigen mening centraal.

Leerdoelen
- Het verbreden van de eigen horizon, door bijvoorbeeld iets te leren wat onbekend en dus vaak vreemd is.
Dit geldt voor zowel de nieuwkomer als degenen voor wie een plek al 'thuis' heet.
- Een eigen mening vormen, maar tegelijk ook respect hebben voor de mening van anderen.
- Bewustwording over het wel/niet behoren tot een bepaalde groep. En hoe het voelt als je ergens wel/niet bij mag of kunt horen.
- Opstap tot respect en begrip voor dat wat anders is.
- Bewustwording over eigen gedrag en communicatie - zowel verbaal als non-verbaal.

Lesbrief
Er wordt vooraf een lesbrief verzonden aan de docenten met daarin vragen over dit thema. Deze vragen kunnen de docenten gebruiken om vooraf een gesprek aan te gaan met de leerlingen in relatie tot dit thema. Met deze brief wordt achtergrondinformatie en praktische informatie over de activiteit meegestuurd.

Kijken (Beleven)
De kinderen bekijken een kort dansoptreden gebaseerd op het thema ‘erbij horen’.

Doen (Interactie)
Na het optreden gaat de dansdocent een interactie aan met de leerlingen. Deze interactie gaat om inzicht te krijgen in de associaties van de leerlingen met wat ze gezien en gehoord hebben. Kortom: het thema ‘erbij horen’ maar dan vanuit de belevingswereld van de leerlingen. Doen (Actie)

Samen met de dansdocent en danser gaan de leerlingen zelf een dansactiviteit ondernemen in het thema, naar aanleiding van de associaties die ze tijdens het interactieve deel van de workshop hebben gedeeld.

Verslaglegging* (Herinnering)
Gedurende de workshop wordt informatie verzameld over de uitspraken van de kinderen. Daarnaast worden foto’s gemaakt en korte opnames van de dansactiviteit. Met deze informatie wordt een verslag gemaakt dat vervolgens wordt opgestuurd naar de school.

Toelichting Algemeen
Dans levert een bijdrage aan meerdere aspecten van de ontwikkeling van een kind . Naast de aandacht voor de ontwikkeling van het eigen lichaam en de zintuigen, wordt ook de verbinding gelegd met emoties, cognitie, muzikale en sociale vaardigheden en de eigen fantasie. Deze ontwikkelingsgebieden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze workshop wordt in het bijzonder het accent gelegd op de sociaal/ emotionele ontwikkeling van de leerlingen.

Nishant Bhola
Nishant Bhola (32) heeft een gevarieerde geschiedenis als danser, leraar, choreograaf en migrant. Hij groeide op in India en woonde daar tot zijn achttiende jaar. Sindsdien woont en werkt hij Nederland. Nishant komt uit een moderniserend India, waar samenlevingsprocessen, politiek klimaat en de cultuur drastisch zijn veranderd in de afgelopen dertig jaar. Zijn persoonlijke ervaringen als mens in verschillende culturen bepalen zijn artistieke visie. Naast artistiek leider en Choreograaf van Nishant Bhola | World of Dance is hij sinds 2008 verbonden als docent aan Fontys Dansacademie.

*Verslaglegging
In de visie van Nishant Bhola moet deze workshop (kijken + doen) geen eenmalige en op zichzelf staande activiteit zijn. Hij ziet deze workshop als een opstap en bijdrage aan de doorgaande ontwikkeling van de leerlingen. Om opgedane inzichten en ervaringen te herinneren en daardoor actueel te houden, wordt een verslag nagezonden. Het onderdeel ‘verslaglegging’ wordt als een optie tegen een meerprijs aangeboden. Scholen kunnen daar al dan niet voor kiezen.

Voorstel voor een in-school activiteit (kijk + doe ding)
Concept / Choreografie: Nishant Bhola Technische
benodigdheden: Geen
decor, Muziek op CD, zachte vloer (gymzaal) 90 minuten
Duur: 90 minuten
Aantal leerlingen: 30
Vooraf: Lesbrief voor de docenten ter voorbereiding
Tijdens: Kort optreden 10-15 minuten + workshop Uitvoering: 2 personen (1 danser + 1 dansdocent)
Uitvoer periode: nov 2019 - februari 2020 (in overleg)
Kosten: 1 x per dag = € 235   2 x per dag = € 440   3 x per dag = € 650 Alle kosten zijn excl. BTW en reiskosten.

Meer informatie en boekingen:
Lotte Timmermans
Telefoon: 0623123842
Email: lottetimmermans2@hotmail.com