Sinterklaas bekijken met Jan Steen

23 november 2021

Sinterklaas is een eeuwen oud Nederlands feest, m.b.v. Jan Steen kun je de verschillen tussen vroeger en nu bespreken in de klas.

Al vanaf de 13e eeuw viert men in Nederland het Sinterklaasfeest, In eerste instantie gebeurde dit in de kerk, maar vanaf de 15e eeuw begon men het feest in huiselijke sfeer te vieren. Sinterklaas is dus een oude, Nederlandse traditie, die veelvuldig is beschreven in boeken en is vastgelegd op prenten en schilderijen; bijvoorbeeld op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest (1665) van Jan Steen.

Het is een mooi schilderij om samen met je leerlingen te bespreken, dat kan met behulp van de kaarten van Verderkijken Doordenken, je kunt gebruik maken van de lege kunstkaarten op de pagina om met je leerlingen in gesprek te gaan, bijvoorbeeld 'Step inside' of 'Begin middle end'.

En lees hier het volledige artikel van Susanne Wiesner, daarmee kun je dieper ingaan op de tradities vroeger en nu. Wat is er hetzelfde gebleven en wat is er verandert? Hoe vierde jij vroeger het Sinterklaasfeest?
Natuurlijk kun je ook zoeken naar andere schilderijen over het Sinterklaasfeest en die gebruiken voor een gesprek in de klas.

Bron: www.geschiedenisbeleven.nl - Susanne Wiesner