Zachte atlas & workshop - betekenisvolle plekken ontdekken in de eigen omgeving

8 juli 2021

Een werkvorm waarin leerlingen betekenisvolle plekken ontdekken in hun eigen omgeving.

De Zachte Atlas is een poster met daarop een stappenplan voor leerkrachten om hun leerlingen te begeleiden in het verbeelden van betekenisvolle plekken in hun eigen omgeving.

De leerlingen leggen in de Zachte Atlas hun blik of hun interpretatie ervan vast. Dit doen zij naar aanleiding van hun persoonlijke ervaringen, herinneringen, ontmoetingen, associaties en waarnemingen. Met verbeeldingskracht kunnen de leerlingen laten zien wat de waarde van de plek voor hen is. En dat is waar het ook om gaat bij erfgoed: de verbinding die we hebben met erfgoed en de waarde die we daar aan toekennen. Handige reflectietips van Monique Fischer helpen de leerkracht en leerling daarbij.

Ook is de Zachte Atlas breder in te zetten, zoals Plaza Cultura dit gedaan heeft bij het wijkproject De Schatten van Zonneheuvel. Door deze manier van elkaar bevragen over onderwerpen die jou als deelnemer bezighoudt kom je tot mooie persoonlijke gesprekken.

Behalve bij erfgoededucatie, sluit de Zachte Atlas perfect aan bij DeCultuurLoper. Klik hier voor meer informatie over DeCultuurLoper.

De poster Zachte Atlas is gratis te bestellen bij Erfgoed Brabant. Er worden geen verzend- en administratiekosten in rekening gebracht.

Bezoek de website van de Erfgoed Brabant Academie voor informatie over de workshop Zachte Atlas.

Naar een idee van Jan Rothuizen.