De middeleeuwse stad

Doelgroep
Groep 6, Groep 7
Tijdsinvestering
Van drie lesuren tot een projectweek.
Genre
Cultureel erfgoed
Kosten
GRATIS te leen bij CultuurBox
AANBIEDER

Erfgoed Brabant

Te leen bij CultuurBox

De leskist wordt uitgeleend door CultuurBox
Voor reserveren vul het inschrijfformulier in OF neem contact op via:
info@cultuurbox.eu
T: 06 - 50553099

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad?

Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm. Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen.

De kinderen gaan aan de slag met een rekenopdracht met middeleeuwse munten en een boodschappenlijst, het bedenken van een klucht voor het volgende carnaval, het bestuderen van een stadszegel en het uitvoeren van monnikenwerk: schrijven op echt perkament. In de opdrachten worden verschillende thema’s over het leven in de middeleeuwse stad behandeld die ook in de reguliere lesmethodes aan bod komen, zoals: de markt, feest, bestuur en rechtspraak, eten, wonen, kleding, geloof, boerenleven en oorlog. Welk lot wacht je als boer, burger, geestelijke of edelman? Dit ontdekken de leerlingen tijdens het standenspel. Elke keer blijkt de edelman te winnen...

Leergebied
Oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie. Thema's: middeleeuwen, o.a. wonen, eten, kleding, oorlog, handel en kunst.

Museumbezoek
Het Noordbrabants Museum biedt voor groep 4 tm 8 een rondleiding en dramaworkshop aan over het leven van toen. Lees hier meer!