Cmk update oktober 2023

30 oktober 2023

In de gemeente Boxtel nemen 13 scholen deel aan de CmK regeling. CultuurBox gebruikt De Cultuur Loper als leidraad in dit traject; een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstloc Brabant. Bij deze geeft CultuurBox je een CmK update van de maand oktober 2023 met een kleine greep uit wat er zoal in deze periode gaande is.

  • Het Lokaal Kunstmenu wat dit jaar in het teken staat van de discipline BEELDEND begint steeds meer vorm te krijgen en is volledig CmK gerelateerd. Alle scholen gaan met een kunstenaar aan de slag die vervolgens met de betreffende school een of meerdere kunstwerken gaat maken die vervolgens in het kader van het 10 jarig bestaan van Museum Boxtel (MUBO) tentoongesteld zullen gaan worden in het voorjaar 2024. Naast deze vorm van bezig zijn met Beeldend, kiezen scholen ook nog diverse workshops uit de keuzegids die gekoppeld kunnen worden aan het thematisch onderwijs van de school. Lees meer
  • Er hebben deze maand verschillende stand van zaken gesprekken plaatsgevonden. De gesprekken stonden in het teken van het Lokaal Kunstmenu Beeldend, maar ook werd gekeken naar wat de school in dit schooljaar wil doen op het gebied van K&C om het vervolgens te koppelen aan het onderwijsprogramma. De scholen die we bezocht hebben: HUB, Sint-Petrus, Prinses-Amalia en het VADA College.
  • Op 23 oktober had Gerry een gesprek met collega Dorian van Cultuurkade en Robin Brugman van Cultlab over de voortgang  van de Samenwerkende Marktplaatsen Maas en Meierij. Vragen onder andere als:” hoe kunnen en blijven we elkaar versterken?” “Welke thema’s kunnen we gezamenlijk op gaan pakken?’’ “Welke vorm en inhoud gaan we in de toekomst zinvol voor ons afzonderlijk als ook gezamenlijk toepassen?’’
  • Op 31 oktober is dansdocente en trainer Lotte Timmermans gestart met een co-teaching traject om ICCer en leerkracht Pauline Peters te ondersteunen en inspireren bij het geven van danslessen aan alle groepen 1 t/m 8 van de Sint-Petrusschool.
  • Bij de Beemden hebben ze muziek tijdens de ateliers ingezet. Er is met Boomwhackers muziek gemaakt en stichting JooP verzorgt hierbij ondersteuning op maat.
  • De leskisten van CultuurBox toeren ook weer van school naar school. De Sint-Theresiaschool en de Sint-Willibrordus hebben de Stop Motion Studio leskist in gezet bij hun thema’s. De Jet en Jan lestas was op de Angelaschool te vinden en de kinderen van groep 5 zijn naar het Museum Vekemans geweest voor een activiteiten circuit die dient als aansluiting op dit lesmateriaal. Nu is de lestas verhuisd naar de Prinses-Amaliaschool. Muziek was en is er te horen bij de Angelaschool en de Sint-Willibrordusschool. Zij zijn met de ukeleles aan de slag gegaan. De Sint-Theresiaschool heeft met de Kunst op reis koffer gewerkt en nu gaan ze aan de slag met de Romeinse leskist.
  • Op 27 oktober heeft Gerry een gesprek met Rolf Vonk van Erfgoed Brabant. Samen kijken naar wat de scholen in Boxtel kunnen gebruiken en nodig hebben op het gebied van Erfgoed. Zijn er nieuwe mogelijkheden of worden bestaande mogelijkheden aangepast dan wel vervangen? Een check up voor de toekomst.
  • In de maand oktober hebben verschillende scholen gebruik gemaakt van de opties die CultuurBox heeft geboden gekoppeld aan de Kinderboekenweek.
  • Méér muziek in de klas bij de Oversteek in Liempde. Jos Vervoort zorgt daar voor zowel in- als ook naschoolse lessen.
  • Bij de Sint-Petrusschool zijn ook dit jaar Marc van Creij ( muziek- en theater docent) als ook Ellen Willink ( Beeldend docente) als vakdocent aan deze school verbonden.
  • Bij de Spelelier is Joris de Bont ook dit jaar weer de vaste  muziekvakdocent voor de groepen 1 t/m 8