Docschool Online tip: De man die achter de horizon keek - groep 6-8

13 november 2020

Wil je in het kader van het verlengde Foto-Film-Video jaar in de klas een documentaire bekijken en bespreken?
Maak dan gebruik van deze Docschool tip! In samenwerking met het Netwerk Filmeducatie ontwikkelde Docschool Online nieuw, interactief lesmateriaal bij de documentaire welke aansluit bij de leerlijn film. 


De film bekijk je gratis via Docschool Online. Nog geen lid? Meld je aan!

Docschool tip: De man die achter de horizon keek - groep 6 - 8
Door deze les maken de leerlingen kennis met filmeducatie en gaan zij dieper in op hoe de filmmaker het verhaal overbrengt. Film creëert een werkelijkheid. De maker zet allerlei middelen in om onze blik te sturen. Wij zien dus wat de filmmaker wil dat wij zien. In hoeverre is de leerling zich hiervan bewust? Wat doen de filmbeelden met de leerling? Deze bewustwording wordt bereikt door onderzoekend leren. Er zijn dus geen goed-fout opdrachten, wel kijkvragen, klassengesprekken en reflectievragen.

Synopsis: Meer dan veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader op avontuur te gaan. In een klein zeilbootje vertrok de Nederlandse conceptueel kunstenaar vanuit de Verenigde Staten naar Engeland. Negen maanden later werd het bootje stuurloos op zee gevonden, zonder enig levensteken van Ader. De film, een ontdekkingstocht naar dit mysterie, volgt Aders voetstappen naar Hollywood. In een avontuurlijke montage van beelden die springen in tijd, plaats en personages, laat de maker zien dat Bas Jan Ader iets groters heeft achtergelaten dan alleen een mysterie. De man die achter de horizon keek won op IDFA de Special Jury Award for Children’s Documentary. Bekijk hier GRATIS de les

Over Docschool Online
Docschool Online stelt films en lesmateriaal gratis beschikbaar voor in de klas. In de online collectie vind je de beste documentaires voor primair en voortgezet onderwijs, en mbo; inclusief begeleidend lesmateriaal. De collectie wordt gedurende het jaar aangevuld met nieuwe titels, en de filterfunctie stelt je in staat naar documentaires te zoeken op educatieniveau, thema, lengte, en/of land. Lees hier meer

Schoolvoorstellingen IDFA 2020
Op 18 november gaat het IDFA Filmfestival weer van start, met voor het onderwijs een nieuwe selectie schoolvoorstellingen.
Bij iedere documentaire uit het scholierenprogramma biedt IDFA bijpassend lesmateriaal. Het lesmateriaal speelt in op de persoonlijke leefwereld van jongeren, en geeft inzicht in de manier waarop de documentaire gemaakt is en hoe deze zich verhoudt tot andere genres. Tevens wordt het onderwerp en de thematiek van de film uitgebreid behandeld; dit leidt vaak tot boeiende discussies in de klas. 

Kom in november naar het festival of breng het festival naar school en ontdek met je leerlingen creatieve documentaires met impact!
Gezien de huidige omstandigheden heeft het zaalprogramma beperkte capaciteit, daarom is het dit jaar ook mogelijk om de films online in de klas te bekijken. Je kunt het online programma dan zelf naar wens invullen, zonder vast te zitten aan een specifiek tijdstip. Voor het online programma kun je je nog tot 15 november inschrijven.