Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Palaver Poederneus start Boxtelse tour

30 januari 2023

Boxtel krijgt hoog bezoek. Vanaf 6 februari start Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Palaver Poederneus namelijk met een heus tournee in gemeente Boxtel.
Deze hele nette, deftige maar ook bazige Prinses is líve te zien in een reeks dansvoorstellingen voor álle kleutergroepen.


Prinses Palaver Poederneus vindt zichzelf de mooiste, leukste en knapste prinses van de wereld. Maar Prinses Palaver Poedersneus is ook heel bazig. En dan vooral over de dienstmeisjes die de huishouding doen in haar grote poederpaleis. De twee dienstmeisjes doen alles voor haar en willen zijn zoals zij. Maar wat ze het liefst van alles willen hebben, zijn haar onbetaalbare gouden schoenen, want wie die heeft is belangrijk en... is de baas. Maar is het wel zo leuk om de baas te zijn over iedereen? Zo helemaal alleen, in je hoge toren, met al je mooie kleding en gouden schoenen? Hoe zou dit aflopen?

Over Dansgezelschap LaMelis
LaMelis is de naam van het dansgezelschap uit Tilburg met als drijvende kracht Helma Melis. Zij maakt de choreografieën, ontwerpt het decor en de kostuums, en kiest de muziek. Dit totaalpakketje, zoals ze dit zelf graag noemt, is meteen het handelsmerk van Melis en de basis voor de voorstellingen, waarbij alle elementen in het theater goed op elkaar afgestemd zijn.

In de werkwijze van Helma Melis ontstaan beeld, beweging en inhoud synchroon: de dans en de omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de inhoud van de voorstelling is een optelsom van al deze elementen. Helma Melis maakt als choreografe een totaalconcept, dat alle elementen van de voorstelling omvat: decor, kostuums, dansmateriaal en zelfs een titel. Wanneer dit totaalconcept klaar is, beginnen de repetities met de dansers. Samen met hen wordt de voorstelling verder ontwikkeld en uitgewerkt. De thema's voor haar voorstellingen vindt Helma Melis in een fascinatie voor zowel maatschappelijke fenomenen als de bijbehorende beelden en materialen.

Lokaal Kunstmenu - Dans en Literatuurjaar
De voorstelling H.K.H.P.P.P. van LeMelis is - samen met Tetris en Mijn huis - onderdeel van het Lokaal Kunstmenu. Het Lokaal Kunstmenu wordt samengesteld door CultuurBox in samenwerking met de ICCers (Interne Cultuur Coordinatoren) van dertien basisscholen (waaronder ook Speciaal Onderwijs). Naast de gezamenlijk gekozen voorstellingen vinden op de afzonderlijke scholen workshops plaats rondom de disciplines dans en literatuureducatie. Bibliotheek Boxtel (Huis73) heeft een Boekenlijst samengesteld met titels passend bij literatuureducatie en dans. Met deze titels kunnen scholen ervoor kiezen om verbindingen te leggen tussen thematiek uit de voorstellingen/workshops en literatuureducatie. Het Lokaal Kunstmenu staat ieder jaar in het teken van een andere discipline. Daarnaast vinden op de scholen individuele trajecten plaats rondom de andere disciplines (beeldend, muziek, erfgoed, nieuwe media, theater).