Dans en literatuurjaar 2022/2023 - Boekentips van Huis73

30 januari 2023

In schooljaar 2022-2023 staat het Lokaal Kunstmenu in het teken van literatuur en dans.
De Bibliotheek Boxtel (Huis73) heeft speciaal voor onze scholen een boeklijstje gemaakt met boeken die passen binnen het literatuur- en dansjaar. Deze pagina wordt gedurende het schooljaar aangevuld. Heb je zelf boekentips? Laat het ons weten! 

Boekentips bij de dansvoorstellingen H.K.H.P.P.P. , Tetris en Mijn huis:

H.K.H.P.P.P. >Thema: hebberigheid groep 1t/m 4
 -      Het lieveheersbeestje dat niet lief deed – Eric Carle
  -      Twee vechtende eekhoorntjes – Rachel Bright
-      Dit is mijn honing! – Jane Chapman
   -      Oet en Drap: een verhaal over holbewoners – Alastair Chisholm

Tetris > Thema: de mogelijkheden van je lijf/dans/spel
- De waanzinnige wetenschap over jou – Nick Arnold  
- Het menselijk lichaam: zo zit je in elkaar – John Farndon
- Lekker in je vel – Ryan Wheatcroft
- Dans! Dans! – Lydia Rood    C-boek
- Dansen is stoer, man  - Sanne de Bakker   MLP m5
- Viva la Vida – Tine Bergen   B-boek

Mijn huis - waar ik niet mag wonen > Thema: vluchten, je veilig voelen, jezelf mogen zijn
- Fufu, de bootvluchteling – Bram Stokroos
- Jij en ik: verhalen over vriendschap en vluchtelingen
- Ik noem je Blue – Ellie van den Bos   C-boek
- Cyrus & Farnaz: over 7 grenzen – Mark van Waes
- Mensen met koffers = Sjoerd Kuyper (prentenboek Annemarie van Haeringen)

Boekentips algemeen:

 • konijnentango Een jongenskonijn en een meisjeskonijn ontmoeten elkaar bij de waterkant in het maanlicht. Ze spelen, dansen, springen en zweven tot de zon opkomt en weer ondergaat. Tekstloos prentenboek met sfeervolle aquarellen, dat aan het eind omgekeerd moet worden. Vanaf ca. 4 jaar.
 • Het Moemonster Hannah heeft een Moemonster in zich dat ze niet kan verslaan – en dit betekent dat ze haar leven niet kan inrichten zoals andere kinderen. Hannah heeft echter nog meer in zich: fantasie! In haar hoofd kan ze dansen en springen, superheld zijn of autocoureur, onzichtbaar zijn en vliegen. Kortom: in haar hoofd kan alles! Alles wat ze in haar hoofd beleeft, tekent ze; al tekenend worden de avonturen nog fantastischer. Als ze haar potloden heeft opgeruimd voelt ze het Moemonster weer – maar ze weet ook dat haar fantasie haar, in ieder geval voor momenten, altijd redt! Mooi vormgegeven prentenboek waarin best zware materie serieus-levens-luchtig wordt verbeeld. De tekst is in zijn eenvoud meesterlijk verhalend. De prenten ondersteunen de tekst, geven ruimte aan allerlei gevoelens en bevatten een beredeneerde combinatie van kleur en zwart-wit. Ook al valt een Moemonster hebben zeker niet mee, toch leeft Hannah haar leven met een dosis fantasie die haar sterk maakt. Uitnodiging aan iedereen, klein of groot, met of zonder Moemonster, om ‘de kracht van fantasie’ in zichzelf te vinden! Vanaf ca. 4 jaar.
 • Gouden Boek Toon Telligen Groot Gouden Boek waarin vier verhalen van Toon Telegen, die hij speciaal schreef voor zijn kleinkinderen, gebundeld zijn. Hoewel ze de licht absurdistische stijl gemeen hebben die de schrijver typeert, zijn het zeer verschillende verhalen, wat extra benadrukt wordt door de vier illustratoren die elk hun eigen sfeer toevoegen. In het tweede verhaal 'Als Feda slaapt' komen drie knuffels op de plank boven Feda’s bed tot leven als Feda slaapt. Als het meisje dit ontdekt leert ze de knuffels dansen. De zachtgekleurde tekeningen zijn van Gerda Dendooven.
 • Lieve Lieve Schitterende kloeke (zware) uitgave. Een juweel om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar, maar waar ook volwassen Toon Tellegen-fans van zullen genieten. In een rode dobbelsteen woont Lieve, een lieveheersbeestje met zeven stippen op haar rug. Haar hele omgeving versiert ze met stippen. In de oven staat zelfs een pas gebakken stippentaart. Elke dag komt Bor de tor op bezoek. Lieve en hij dansen, zingen en springen. Daarna gaan ze samen verven tot alles stippen heeft behalve Bor zelf. Hij denkt dat Lieve hem daarom niet meer leuk vindt en laat zich door een vlinder talloze bloemblaadjes opplakken. Ook Lieve heeft zich aangepast: ze heeft haar stippen weggeschilderd. Maar ze vinden elkaar leuker zonder verf en de regen spoelt hen weer schoon. Verzorgd uitgegeven, grappig prentenboek over twee dieren, die hun uiterlijk veranderen, omdat ze denken dat de ander hem/haar niet aantrekkelijk genoeg vindt. Uiteindelijk houden ze van elkaar zoals ze zijn. Na 'Meneer Po'* is dit het tweede prentenboek van deze jonge illustratrice. Met omlijnde figuren en heldere kleuren (veel rood en groen) weet zij een heel aparte, knusse, naïeve sfeer te creëren vol decoratieve elementen: de paginagrote illustraties doen vaak aan kindertekeningen denken. Leuk en aandoenlijk boek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
 • De Paradijsvogel Sprankelend nieuw prentenboek van de hand van deze Zwitserse 'duivelskunstenaar'. Als je het omslag bekijkt, word je al meteen een beetje nieuwsgierig en vrolijk: zes ravenzwarte raven met grote ogen, gele snavels en enkele kleurige veren op hun kop, staand rond een vrolijk dansende en klapwiekende, veelkleurig jonge gast van een vogel… Het omslagbeeld vat de inhoud van dit mooie prentenboek meteen samen. De raven vinden het leven maar saai en verstarren gaandeweg in lethargie. Tot een jonge, bonte, energieke vogel leven in de brouwerij komt brengen: hij daagt de raven uit om met hem te zingen en te dansen. Wanneer de 'saaie ravenpieten' de polonaise lopen met elkaar en allemaal gekleurde veertjes op hun hoofd steken, ontdekken ze dat het leven best wel te gek kan zijn. Maar dan moet je er wel zelf een feestje van maken, zoals de paradijsvogel doet! Een prachtig verhaal met een boodschap voor jong en oud, waarin het thema 'anders zijn' op een vrolijke, prettig positieve manier wordt benaderd. Schitterend verteld in woord en beeld, met een adembenemende animeerkracht. Vanaf ca. 4 jaar
 • Jij bent de liefste Gedicht dansen
 • Het regent zonlicht Gedichten en versjes over onderwerpen als dansende ouders, een zeemeermin, een wachtend jongetje en een wandelende koning. Meer dan de helft van de versjes is op de cd te beluisteren. Voorzien van grote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
 • Het dansende licht Bundel met zes sprookjesachtige verhalen. Het titelverhaal gaat over een vuurtorenwachter, die leert dansen, en een jongen van het zeevolk; in de andere vertellingen komen prinsen, minstrelen, koningen en prinsessen voorbij. Vanaf ca. 10 jaar.
 • De kleine ballerina Catherine (ik-figuur) woont in New York, waar zij een dansacademie leidt. Ze denkt terug aan haar kindertijd met haar vader in Parijs. Haar moeder, die balletdanseres is, is naar Amerika vertrokken om aan haar carrière te werken. Catherine houdt erg van dansen. Dan legt ze haar bril even weg en verkeert in een andere wereld. Ze doet dat ook in het gewone leven, net als haar vader die op zijn werk zijn bril afzet om de dagelijkse sleur te ontlopen. Uiteindelijk vertrekken ze samen naar Amerika om zich daar bij Catherines moeder te voegen. Op werkelijk briljante wijze wordt het motief van het afzetten van de bril om de wereld op een andere wijze waar te nemen, uitgewerkt. Ook de liefdevolle relatie tussen Catherine en haar vader wordt mooi neergezet. Op de juiste momenten bevat het verhaal humoristische, soms ironische passages, zeker in de relatie tussen vader en zijn compagnon, die hij tegenover Catherine De Klier noemt. De sfeer van Parijs halverwege de vorige eeuw wordt goed getroffen. De karakteristieke illustraties van Sempé (bekend van zijn illustraties bij ‘Le petit Nicolas’) sluiten hier naadloos op aan. Vrij grote uitgave. De auteur ontving in 2014 de Nobelprijs voor de Literatuur. Vanaf ca. 10 jaar.
 • Azizi en de kleine blauwe vogel Groot formaat prentenboek over een warm land dat geregeerd wordt door een dictator en zijn vrouw. Azizi is een al wat grotere jongen die helpt het land te bevrijden met behulp van een slinger van jasmijnbloemen, hiertoe opgeroepen door een kleine blauwe vogel. Het verhaal wordt beschreven vanuit Azizi. Mooie vergelijkingen geven aan hoe hij zich voelt: 'zo klein als een pijnboompitje in een glas muntthee'. Later dansen de mensen 'als palmen en krulden als kalligrafieën'. Misschien moeten begrippen als soek en medina aan kinderen worden uitgelegd. De tekeningen zijn met verf en krijt losjes neergezet en geven de sfeer van het warme woestijnland goed weer. Nonchalante zwarte lijnen geven de contouren aan van de figuren en voorwerpen, die opvallen door hun formaten. Hoe ongelukkiger de mensen, hoe kleiner ze worden afgebeeld. Wat belangrijk of machtig is, wordt groot getekend, zoals kleine kinderen dit ook doen. Jasmijn, de nationale bloem van Tunesië, waar ook de opstand in 2011 naar vernoemd is, speelt een belangrijke rol in het verhaal. De Vlaams/Tunesische schrijfster werd geïnspirieerd door de toenmalige gebeurtenissen. Vanwege de impliciete boodschap (vrijheid voor mens en dier) is dit prachtige prentenboek geschikt voor iedereen. Vanaf ca. 5 jaar.
 • Dans! - Mireille Geus. Maxime is gek op ballet. Ze oefent heel hard, samen met haar vriendje Lev bij de Russische Juf Br. Ze heeft het niet van een vreemde, want haar vader is een beroemd Russisch balletdanser. En juist dat maakt het allemaal zo moeilijk, als ze samen met Lev auditie mag doen bij een gerenommeerde balletopleiding. Samen met haar moeder besluiten ze niets te zeggen tegen haar vader; bang dat ze hem teleurstelt. Want wat als ze niet gekozen wordt… Verhaal met drie thema’s: het volgen van je droom, voldoen aan de verwachtingen van je ouders en hoe liefde van ouders soms ook beknellend kan zijn. Geen gemakkelijke thema’s, maar vlot en herkenbaar beschreven. Bijzonder zijn ook de Russische gebruiken en tradities, die door het hele verhaal heen lopen. Bijzonder boek van een schrijfster die de Gouden Griffel won in 2006 met 'Big'. Vanaf ca. 9 jaar..
 • Dans! Dans! - Lydia Rood. Ruth wil meedoen aan het dansspel de BWGNG, opgericht door de Dansmeester. Maar omdat ze misschien een spierziekte heeft, willen haar ouders dat niet. Maar Ruth moet dansen! Vanaf ca. 12 jaar
 • Dansen tussen de sterren - Sarah Rubin. De droom van de 12-jarige eigenzinnige Casey (ik-figuur) komt uit wanneer ze een studiebeurs verdient en in New York lessen gaat volgen in moderne dans. Ondanks dat ze haar overleden oma heel erg mist, lukt het Casey om door hard te werken de vaste invalster te worden bij een gerenommeerd gezelschap. Gedetailleerd, relativerend, beeldend en gevoelig worden de belevenissen, gevoelens en gedachten van een jong dorpsmeisje beschreven en gesitueerd ongeveer in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Thema is het volgen van je droom ondanks tegenslagen zoals armoede, hoongelach van klasgenootjes, heimwee en zere voeten. Het verhaal is ingedeeld in vrij korte hoofdstukken en biedt niet alleen vele identificatiemogelijkheden voor dansliefhebbers (de auteur was docente dans en drama in New York), maar zet ook op gevoelige manier de liefde neer tussen het meisje, haar moeder en oma en de ontluikende vriendschappen met studiegenoten, een danslerares en zelfs met aartsrivale 'juf Nuf'. Vanaf ca. 10 jaar..

Wil je de bibliotheek bezoeken met jouw klas? Dat is mogelijk! 
Neem contact op met Emmy van Rooij (emmyvanrooy@huis73.nl).
Of ga naar www.huis73.nl voor meer informatie over activiteiten van de bibliotheek.