Opening Unicef Kinderrechten Filmfestival Boxtel op 20 november a.s.

13 november 2019

Op woensdag 20 november a.s. vindt de opening plaats van het Unicef Kinderrechten Filmfestival Boxtel! Alle groepen 7-8 van maar liefst 12 basisscholen uit Boxtel en omstreken doen mee aan deze filmwedstrijd voor Unicef, welke in het teken zal staan van de 54 Rechten van het Kind, zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Foto-Film-Video Jaar
Basisscholen in Boxtel zijn al sinds de start van dit schooljaar bezig met lessen en workshops over film en filmgeschiedenis. Dit in het kader van het Lokale Kunstmenu dat elk jaar in het teken staat van een andere culturele discipline, en dit schooljaar fotografie, film en mediakunst omvat. De educatieve keuzegids wordt samengesteld in een samenwerking tussen ICC’ers (Interne Cultuur Coördinatoren) van de basisscholen en CultuurBox.
Leerlingen van de groepen 1 tm 8 maken op deze manier gezamenlijk kennis met onder andere: animatie & stopmotion, digitale fotografie, vloggen, acteerlessen en 3D prints maken.
Speciaal voor de groepen 7 en 8 is dit filmfestival georganiseerd.

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival Boxtel
Het filmfestival is de Boxtelse variant op het landelijke KRFF (Kinderrechten Film Festival) van Unicef en Hollywood in de Klas (filmcoach en producent).
De leerlingen gaan in groepjes film ideeën bedenken over een zelfgekozen Kinderrecht. Na beoordeling van de diverse storyboards en scripts wordt per school één groep gekozen; dit filmidee wordt verfilmd met hulp van een filmregisseur en vervolgens tijdens een grote première op 6 april a.s. vertoond in Theater aan de Parade in Den Bosch!
Hier wordt ook de winnende film bekend gemaakt, welke automatisch doorgaat naar de landelijke finale eind juni in Tuschinsky Amsterdam.

Leren over de Rechten van het Kind
De leerlingen van de groepen 7 en 8, als ook de lagere groepen, krijgen in aanloop en tijdens het filmfestival (gast) lessen over Kinderrechten en over Kinderrechtenorganisatie Unicef.
Bovendien wordt op 20 november a.s. de Internationale Dag van de Rechten van het Kind voor de 30ste keer gevierd. Extra groot feest dus.
Unicef zelf viert het jubileum wereldwijd met ‘De Grootste Kinderrechtenles Ooit’ waar ook enkele Boxtelse groepen aan mee zullen doen.

Een Boxtels Kinderrechten Filmfestival sluit perfect aan bij de wens van wethouder Marusjka Lestrade om Kinderrechten onder de aandacht te brengen. Lestrade zal als wethouder van onderwijs, jeugd, kunst en cultuur én ere jurylid de start van het filmfestival officieel openen.