Kinderboekenweek 2022 gi-ga-groen

8 juli 2022

De Kinderboekenweek 2022 (5 tm 16 oktober) kleurt dit jaar groen, Gi-ga-groen! De Kinderboekenweek heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren voor (jeugd)literatuur.
Natuurlijk gaan kinderen weer zélf een boek uitkiezen en zijn er interessante kortingen op kinderboeken máár er zijn nog héél veel andere leuke manieren om het boek in jouw klas te vieren!
CultuurBox en Plaza Cultura zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

 • Educatieproject Struikje - Boompje - Beestje als onderdeel van het Bomen over Bomen project. Met kunsteducatie lessen van beeldend docent Eva de Man om middels de zienswijze van kunsteducatie kinderen zich (nog) bewuster te laten worden van de noodzaak van een groen(ere) leefomgeving en hoe ze daar zélf, op creatieve wijze, toe bij kunnen dragen.
 • Een tip vanuit Filmhub Zuid-Holland en Kunstgebouw, zij werken samen aan een lesaanbod dat aansluit bij het thema: Gi-Ga-Groen! De landingspagina van de Kinderboekenweek op de site van Kunstgebouw vind je hier. Op deze plek worden de lessen voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 geplaatst.Voor elke leeftijdsgroep levert Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met nationale filmpartners (Taartrovers, Cinekid, IFFR en IDFA) een filmsnack. Deze filmsnack is een heel korte les van 20-45 minuten in Lessonup die bestaat uit een paar prikkelende kijkvragen en een korte film die aansluit bij het thema. De landingspagina van de filmsnacks vind je hier. De lessen zijn per 1 september allemaal gratis beschikbaar.
 •  Bron: cpnb.nl: Het grootste boekenfeest voor kinderen, dat wil je niet missen! Duik samen met je groep in de wereld van boeken met de lesmaterialen van de Kinderboekenweek. Het Versier je klas-pakket breng de hele school in de sfeer van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweekkrant vol interviews, spelletjes en leestips maakt de les compleet. Bestel t/m 1 juni.
 • Voorstelling ''Boompje'' (vanaf 4 jr.) - Frisse oren: Het kleine boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde, stekelige naaldjes. En ze wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Uiteindelijk gaat haar wens in vervulling, maar anders dan ze had gedacht…
  Het Boompje is gebaseerd op een oud gedicht van Friedrich Rückert: Vom Baümlein, das andere Blätter hat gewollt (1813), en het daarop geïnspireerde prentenboek dat bijna iedere kleuter kent: Het Boompje van Loek Koopmans (uitgeverij Christofoor, 2008). Lees meer..
 • Jeugdtheatervoorstellingen (vanaf 2jr.) - Vanaf 2: Ga mee op gi-ga-groen avontuur met Vanaf2: van diep in de zee tot de bossen van Australië en zelfs helemaal naar de maan! Ook dit jaar bieden we jeugdtheatervoorstellingen die aansluiten op het thema van de Kinderboekenweek voor kinderen vanaf 2 jaar! Lees meer...
 • Voorstelling ''Help, onze meester is verdwaald!'' (gr. 3 tm 8) - Kindertheater.nl: “Help, onze meester is verdwaald!” is een multimediale voorstelling over de natuur, survivallen en wat wij met z’n allen voor de natuur kunnen doen. Lees meer...
 • Workshop illustratie (gr. 5-6) - Buro Buiten de lijntjes: Een mooi verhaal of prentenboek kan niet zonder beeld: illustraties. In deze workshop van Buro Buiten de lijntjes gaan leerlingen zelf illustreren. Of het uitgangspunt een boek, gedicht of lied is, bepaal je als school zelf. Ook de uiteindelijke vorm (poster, losse tekening, beeldverhaal) is bespreekbaar. Lees meer...
 • Schrijven met kinderen, Boekschrijfproject (gr. 3 tm 8) - de Fijn-Schrijvers: Het verhaal wordt, met tekeningen van de hele klas, opgemaakt en gedrukt als boek. Lees meer...
 • Vertellessen op maat - de Vertelvogel (gr. 5 tm 8): Reinou Vogel is verhalenverteller, groepsleerkracht en vakleerkracht muziek. Reinou biedt verschillende vertelprojecten aan maar kan ook op maat/thema werken. Informeer eens naar de mogelijkheden rondom de Kinderboekenweek. Lees meer...
 • 8 Maandprogramma's met kinderboekenschrijvers in de hoofdrol (gr. 3 tm 8) - de Schoolschrijver: De 4-6 digibordlessen en live lessen met bekende kinderboekenschrijvers zoals Pieter Koolwijk of Janneke Schotveld zorgen voor een betere woordenschat, meer leesmotivatie en meer zelfvertrouwen bij lezen en schrijven. En als feestelijke finale is er de optie: slotles met een LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas. Lees meer...
 • Voorstelling NATUURlijk - dansstorm Oost (gr. 3 tm 8): Het beleven van de voorstelling 'NATUURlijk' is een bijzondere manier om het thema Gi-Ga-Groen voor kinderen te verbeelden en te verrijken. Natuurbehoud, natuurbeleving, hedendaagse dans, film & animatie komen samen in deze interdisciplinaire voorstelling die kinderen aanspreekt tot het hart. Lees meer... (Let op: Deze voorstelling wordt ook opgenomen in het Keuzeaanbod Lokaal Kunstmenu 2022-2023 via CultuurBox)
 • Voorstelling Alleen op de wereld - theater van Santen: Alleen op de wereld is een klassiek kinderboek dat al generaties lang meegaat. Voor deze muziektheatervoorstelling heeft Theater Van Santen het verhaal, in 1878 opgetekend door Hector Malot, in een sprankelend nieuw jasje gestoken. Lees meer..
 • Kennismaken met kunstvakdocent Inge Bollen uit Sint-Oedenrode.
 • Kennismaken met Judith Rosema van het Inkt Atelier uit Den Bosch. Met veel liefde voor het ambachtelijke maakproces en een groot hart voor natuur en milieu wordt hier gedrukt, geschept en geëxperimenteerd met diverse soorten inkt. Duurzaamheid staat hier hoog op de agenda. Het zijn oude ambachten in een duurzaamheidsjasje.
 • Kennismaken met Mariëlle Lapidaire uit Den Bosch. Haar werkt speelt zich veelal af in en/of naar aanleiding van het landschap.
 • Kennismaken met Carola Mokveld uit Vught. Denk aan cyanotype of botanisch printen. Benieuwd? Neem dan een kijkje op haar Facebook pagina
 • Verhalenverteller Mieke Aalderink heeft passende mogelijkheden voor alle groepen uit het Primair onderwijs.
 • Jeugdvoorstellingen van STT Producaties binnen het thema van de Kinderboekenweek.
 • Kindertheater.nl heeft 20 voorstellingen binnen het thema van de Kinderboekenweek.
 • Grote Broer: Duik samen met Grote Broer de natuur in met onze Kinderboekenweek workshops!
  Elk jaar opnieuw ontwikkelen wij workshops in lijn met de boeken en het thema van de Kinderboekenweek. Deze actieve workshops zijn gekoppeld aan het lezen van boeken, maar verrijken de Kinderboekenweek door vanuit een andere invalshoek met het thema bezig te gaan. Voor elke groep hebben we twee workshops ontwikkeld, geïnspireerd op één van de gi-ga-groene boeken. Benieuwd welke workshops dat zijn? Lees snel verder!
 • Radio Wonderbos van Lobke en Marcelle van IDKR8. Verken de natuur met ál je zintuigen en ontdek de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Bewonder de schoonheid van het bos, al bladerend, kijkend en lezend in het boek Wonderbos van het bekroonde duo Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten. Samen met het kunsteducatieve project Radio Wonderbos komen het bos en diens bewoners al luisterend, ruikend en voelend tot leven.