Museumschatjes

10 september 2019

50.000 Leerlingen zijn aangemeld voor Museumschatjes 2019-2020!
In het komend schooljaar zullen zij tal van musea in Brabant bezoeken.

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

CultuurBox heeft ervoor gekozen om dit schooljaar niet automatisch de nieuwe docentenhandleiding van Museumschatjes toe te sturen, omdat die inhoudelijk zo goed als hetzelfde is als de afgelopen jaren. Mochten jullie de handleiding toch willen ontvangen, stuur dan een mail naar info@cultuurbox.eu
Op maandag 26 augustus is de lijst met deelnemende musea te vinden op www.erfgoedbrabantacademie.nl/museumschatjes.