Basisschool de Oversteek maakt Kinderrechtenfilm voor Unicef

9 januari 2024

Basisschool de Oversteek doet dit schooljaar mee aan het Unicef Kinderrechten Filmfestival. Bij het Unicef Kinderrechten Filmfestival krijgen leerlingen uit groep 6, groep 7 of groep 8 uit het basisonderwijs de kans om te leren over de kinderrechten door zelf een korte speelfilm (kinderrechtenfilm) te maken over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. De leerlingen spelen zelf mee in de film, die wordt begeleid door filmcoaches van Hollywood in de Klas. De films gaan in première op het populaire YouTube-kanaal van het filmfestival.

Leerkracht Rick van Rijt wilde zijn kinderen graag leren hoe een film wordt gemaakt en daarbij een koppeling maken met de kinderrechten van Unicef.
Via de website van Unicef ontving hij het Ken je rechten - lesmateriaal om zelf in te zetten in de klas. Zo kwamen de kinderen alles te weten over kinderrechten.

Leerkracht Rick: 'In eerste instantie hebben de kinderen naar aanleiding van 2 lessen een filmidee getekend. Deze tekeningen zijn verstuurd naar het KRFF en zij hebben van deze input een script geschreven. Vanuit dit script hebben wij in de klas geknutseld en de materialen verzorgd.  Op maandag 27 november was het zover! De filmcoach kwam bij ons in de klas en heeft eerst uitleg gegeven over hoe we de film gingen maken. De rest van de dag zijn we bezig geweest met de opnames en het resultaat mag er zijn!'

CultuurBox is het helemaal eens met de woorden van leerkracht Rick; wat een origineel filmidee en wat een spectaculaire opening! Erg mooi gemaakt groep 6b! Scroll op deze pagina naar beneden om de kinderrechtenfilm van basisschool de Oversteek te bekijken of bekijk direct meer kinderrechtenfilms op het YouTube kanaal van het Unicef Kinderrechten Filmfestival. En, vergeet niet op het duimpje te klikken want deze film van de Oversteek maakt kans op een plekje in de landelijke finale!

Hoe kun je meedoen
Wil je in het schooljaar 2023-2024 met jouw klas (groep 6, 7 of 8) meedoen aan het filmfestival? Ga dan naar krff.nl en meld je aan. Let op!: Voor een filmdag op school zijn er voor dit schooljaar enkel nog plaatsen vrij vanaf het voorjaar van 2024. 
Hollywood in de Klas biedt ook andere filmprojecten en workshops aan voor het onderwijs. Lees verder..