Reis door jouw fantasie en droomwereld

Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
Voorbereiding op school: ongeveer 3 uur Werken in het atelier: 2 ½ uur
Genre
Beeldend
Kosten
Vraag de offerte aan via CultuurBox
AANBIEDER

Ruimte voor kunst

Lonneke de Wit & Irmegard Trimbos
Email: laluna.lonneke@gmail.com
De Ruimte Boxtel

Kom op atelierbezoek en maak een reis door je eigen fantasie.

Projectomschrijving (dit project is een voorstel voor deelname aan de scholenexpositie van MUBO. Het is echter mogelijk om slechts een onderdeel van het project te kiezen óf om het project in overleg inhoudelijk aan te passen)

Je gaat als klas een droomwereld maken, waarbij iedere leerling zijn of haar eigen onderdeel maakt waarin de fantasie of droomwereld van hem/haar wordt verbeeld.
De individuele werkstukken van de leerlingen zullen samengevoegd worden tot 1 gezamenlijk werk op de expositie.

Doel

De leerlingen maken in een dagdeel in De Ruimte (dit is het werkatelier), na de voorbereidende les op school, een driedimensionaal beeld van hun droomwereld. Dit gebeurt naar aanleiding van het verhaal over hun droom-/fantasiewereld, dat ze zelf op school hebben afgeschreven.

Voorbereiding op school

De lesbrief hiervoor wordt door ons aangeleverd. De leerkrachten nemen contact met ons op via de mail, en we maken een afspraak voor het afgeven van de spullen.

De les wordt ingeleid met 4 korte inleidende muziekstukjes en verhaaltjes. De verhalen gaan over: de wind, water, aarde en vuur. De kinderen luisteren naar de muziek en de verhalen en kiezen wat beste bij hem of haar past. Wil het voortgedreven worden door de wind, mee stromen met water, tunnels graven onder de grond, of vol vuur de ruimte in geschoten worden? Nadat ze een keus hebben gemaakt, gaan ze het verhaal afschrijven.

Ze beschrijven hoe hun wereld eruit ziet in hun dromen of in hun fantasie. Hoe voelt het, hoe ruikt het, hoe klinkt het, welke kleuren komen er in voor?

Het geschreven verhaal is de rode draad waarmee aan de slag wordt gegaan.

Naar aanleiding van het eigen verhaal, wordt een tekening (ontwerp) gemaakt.

Kun je er ook geluiden of muziek bij bedenken?.

Tijdens deze les kan het geluid of de muziek door de leerkracht opgenomen worden. De geluiden kunnen terugkomen in de eind-expositie.

In de klas kunnen de leerlingen alvast  nadenken over welke materialen je wilt gebruiken: oude flessen, karton, papier, plastic doppen. Allerlei wegwerpmaterialen kunnen door leerlingen zelf gespaard worden en in een plastic tas met hun naam erop meegenomen worden naar de Ruimte.

In de Ruimte is door een kunstenaar ( Irmegard Trimbos, van Irmcreate) een expositie ingericht met Bloemlichten. De leerlingen krijgen een korte inleiding, waarbij de kunstenaar vertelt over haar droomwereld.

Inhoud projectkist voor op school:

4 inleidende verhaaltjes in het teken van Aarde, Water, Lucht en Vuur

 Evt  als docent zelf  toe te voegen: materialen om geluidjes mee te produceren die bij de 4 elementen passen.

muziek informatie/link via het digibord voor droomnummers die bij het teken van Aarde, Water, Lucht en Vuur horen

De school zorgt zelf voor papier en kleurpotloden om het ontwerp van de droomwereld te maken. Het ontwerp gaat mee naar atelier De Ruimte. De leerlingen verzamelen zelf materialen die ze willen gebruiken in de atelier les.

N. B. De spullen moeten te plakken zijn met een lijmpistool, met bindmaterialen zoals touw en ijzerdraad aan elkaar te bevestigen zijn.