François Morellet - Geometrie en Ironie (1926 Cholet – 2016 Cholet, Frankrijk)

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, VO, (V)SO
Tijdsinvestering
60 min.
Genre
Beeldend
Kosten
Gratis
AANBIEDER
Kunstlocatie Wurth

Kunstlocatie Würth ‘s-Hertogenbosch

Meer info en reserveren:
Brigitte Hoppenbrouwers

Telefoon: 073-6291552

Email:brigitte.hoppenbrouwers@wurth.nl

Website: www.wurth.nl/kunstlocatie

Vandaag de dag wordt Morellet wereldwijd gezien als één van de meest toonaangevende kunstenaars van de Concrete kunst. Ook wel bekend als Geometrisch abstracte kunst. Naast de schilderkunst hield hij zich in zijn werkzame bestaan ook bezig met grafische kunst, beeldhouwkunst en lichtkunst in de vorm van installaties. Geometrie Vanaf de jaren 50 kenmerkte zijn werk zich door een geometrisch abstracte vormentaal. Morellet liet zich inspireren door veel kunstenaars, zoals de Zwitserse kunstenaar Max Bill en de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. De lijnen, kleuren en vormen werden veelal op een mathematische manier uitgewerkt. Deze mathematische aanpak van Mondriaan inspireerde Morellet in zijn systematische manier van werken. Toeval en Ironie Het toevalselement implementeerde Morellet in zijn composities, waarbij het exacte resultaat onverwachte patronen liet zien. De ironie, die o.a. tot uitdrukking komt in de titels van de kunstwerken, kreeg vanaf 1968 steeds meer een prominente rol in zijn werk. Al speelde volgens Morellet de achtergrond en de persoonlijkheid van de toeschouwer hierbij een belangrijke rol. De ironie in zijn werk is als het ware een uitnodiging om zijn werk en kunst in het algemeen te relativeren. De kunst van Morellet geniet internationale bekendheid en wordt wereldwijd tentoongesteld. De tentoonstelling ‘François Morellet - Geometrie en Ironie’ bevat 29 kunstwerken uit de Verzameling Würth. Sommige hiervan bestaan uit meerdere objecten. De getoonde kunstwerken zijn allen afkomstig uit de periode van 1961 tot en met 2005.

Zie educatiefolder Kunstlocatie Würth (pdf onderin pagina)!

Het educatieprogramma behorend bij de tentoonstelling François Morellet – geometrie en ironie-  laat leerlingen kennis maken met het speelse element in de systematische patronen van de kunstwerken van Morellet.

Er zijn 3 aparte programma’s, geschikt voor groep 1-2, groep 3 t/m 6 en groep 7-8. Voor het speciaal onderwijs wordt in overleg het programma op maat aangeboden.

Allen starten met een rondleiding door de kunstlocatie (20 min.) en een creatieve workshop in het educatielokaal (40 min.). Het educatief programma wordt begeleid door het professioneel educatieteam van Kunstlocatie Würth.

Regulier basisonderwijs, Speciaal Onderwijs: Omschrijving, zie educatiefolder
Middelbare scholen, rondleiding en opdracht op maat aangeboden aan niveau